Amerikaanse turnbond wenst topgymnaste Simone Biles een gelukkige verjaardag, maar die reageert geprikkeld

Amerikaanse turnbond wenst topgymnaste Simone Biles een gelukkige verjaardag, maar die reageert geprikkeld

Foto: AP

“Een gelukkige verjaardag aan de meest succesvolle gymnaste ooit. We weten dat je ons verder zal blijven verbazen.” Het leek een onschuldige tweet die de Amerikaanse turnbond zaterdag de wereld instuurde om Biles te feliciteren met haar 23ste verjaardag, maar daar dacht de turnster zelf anders over.

“Wat als jullie me nu eens zouden verbazen en het juiste zouden doen? Open een onafhankelijk onderzoek”, was het bitsige antwoord. Daarmee verwijst 19-voudige wereldkampioene naar het schandaal rond seksueel misbruik van teamarts Larry Nassar, van wie ook Biles slachtoffer was.

Die werd in 2018 tot een celstraf van 300 jaar veroordeeld, voor het misbruiken van circa 200 meisjes over een periode van 30 jaar. In januari kondigde de Amerikaanse turnbond aan dat ze een schikking van 215 miljoen dollar wil betalen aan de getroffen gymnastes, maar Biles ijvert voor een onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de federatie. Iets wat tot nu toe nog niet gebeurd is...

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.