Voorbereiding Belgian Cats op Olympische Spelen moet omwille van coronavirus worden aangepast: “Gezondheid van bevolking primeert”

Voorbereiding Belgian Cats op Olympische Spelen moet omwille van coronavirus worden aangepast: “Gezondheid van bevolking primeert”

Foto: BELGA

De Olympische Spelen in Tokio gaan voorlopig nog door, maar het coronavirus gooit nu ook roet in het eten voor de voorbereiding van de Belgian Cats. “Wanneer we groen licht krijgen, vatten we de trainingen aan,” zegt bondscoach Philip Mestdagh.

Op 9 februari kwalificeerden de Belgian Cats zich in Oostende voor het eerst voor de Olympische Spelen. De euforie was enorm en Emma Meesseman en co. kijken reikhalzend naar de eerste wedstrijd in Tokio uit. Maar ondertussen is de Belgische eerste klasse definitief stopgezet en zijn de meeste Europese competities (Frankrijk, Spanje) “on hold” gezet, op de Russische PBL - met Emma Meesseman en Kyara Linskens - na. Dat maakt dat bijna alle Cats vanaf half maart geen matchritme meer kunnen opdoen. “Onze voorbereiding op de Olympische Spelen zou normaal 8 juni beginnen. Dat moeten we herbekijken,” zegt bondscoach Philip Mestdagh.

“We zullen met de sportieve en medische staf bij elkaar komen. We moeten een nieuw scenario in elkaar steken. Maar voorlopig kunnen we nog niet veel doen. De gezondheid van de bevolking primeert en tot einde maart is het afwachten. We kunnen dus niet in zaal terecht om te trainen. De speelsters kregen allemaal wel een individueel programma dat ze in eigen omgeving kunnen afwerken. Vanaf het moment dat de corona-uitbraak onder controle is, kunnen we bijsturen. Meer oefenduels programmeren zal uiteraard een must zijn,” aldus nog Mestdagh.

Vrijdag is de loting, zonder publiek, in het Zwitserse Geneve en kennen de Belgian Cats hun drie opponenten voor de eerste ronde. Of de Cats op 27 juli effectief in Tokio op het parket hun sprookje van de voorbije jaren kunnen verder zetten, wordt waarschijnlijk in mei duidelijk. Dan valt de beslissing over het al dan niet plaatsvinden van de Olympische Spelen op de geplande datum (24 juli-9 augustus).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.