Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Nina Derwael slingert zich naar WK-goud in 2019. Belga

Turnen

Topsporthal toch open voor Derwael en co: “Drie weken zonder training? Over and out”

Het grootste probleemgeval voor Tokio 2020 situeerde zich in de gymnastiek, waar de sluiting tot begin april van de Gentse Topsporthal de olympische missie van Nina Derwael en het vrouwenteam fors bedreigde. “Als wij drie weken niet kunnen trainen, is het over and out voor Tokio”, aldus Gymfed-manager Lode Grossen.

Grossen merkt alvast dat er a sense of urgency bestaat bij Sport Vlaanderen en de bevoegde minister, die de bewuste Topsportzaal heropenen. “Remco Evenepoel kan nog op zijn eentje trainen, maar gymnastes hebben een zaal, hun toestellen en hun coaches nodig. In deze fase van de voorbereiding telt elke dag, waarin er telkens zes tot zeven uur getraind wordt. Gymnastiek is een sport die eist dat zijn beoefenaars in topconditie blijven, waarin moeilijke automatismen constant ingeoefend worden. Daarom kent een seizoen nooit lange onderbrekingen. Drie weken zou een absoluut drama geweest zijn.”

Douchen

Zo’n vijftien gymnastes (elf meisjes, vier jongens) kunnen dus nu in de Topsporthal tpoch onderdak krijgen. “De zaal is groot genoeg om die kleine groep atleten – jongens en meisjes die in aanmerking komen voor de Olympische Spelen of een eventueel EK – in tijd en ruimte te verspreiden. Tegelijkertijd zijn we al sinds vorige week bezig met een reeks voorzorgsmaatregelen. De atleten douchen op hun kamer. Na elke oefening wassen ze hun handen met ontsmettingsmiddelen. Ze worden medisch strikt opgevolgd. Al bij al gaan gewone mensen toch ook nog naar hun werk?”

De Belgische gymnastes zitten momenteel in een korte break van een viertal dagen, waarin ze met een individueel programma hun conditie zo veel mogelijk op peil moeten houden. Die pauze was gepland voor het begin van de paasvakantie, maar is door de omstandigheden met drie weken vervroegd.

Doorstart

Lode Grossen Algemeen manager turnfederatie “Eigenlijk was er buiten Gent geen volwaardig plan B ter beschikking. Het buitenland kent dezelfde problemen.”

Omdat alle internationale toernooien voor de volgende weken op de helling staan of geschrapt zijn, onderhandelen Europese landen om in de aanloop naar Tokio toch nog wedstrijden te organiseren. “Zodat Nina en andere gymnasten alsnog in competitie-omstandigheden kunnen aantreden voor de Spelen beginnen”, aldus Grossen. “De internationale gymfederatie laat de plaatselijke overheden beslissen, wat voor veel onduidelijkheid zorgt.”

Als een doorstart in Gent niet was gelukt, is er volgens Grossen geen volwaardig plan B beschikbaar. “Dan zouden we al naar het buitenland moeten uitwijken, maar onze buurlanden kennen gelijkaardige problemen. Nederland, bijvoorbeeld, laat geen buitenlandse atleten meer toe. En zelfs als we zouden kunnen afreizen voor een stage in het buitenland, kunnen we dan nog terugkeren over veertien dagen? En moeten we dan niet eerst in quarantaine? Neen, een heropening van Gent is het ideale scenario.”

Grossen vraagt zich ook af wat de internationale concurrentie doet. “Ik heb geen idee hoe Amerikaanse, Japanse of Chinese gymnastes momenteel werken. Als die ongehinderd kunnen trainen, zou de situatie helemaal dramatisch worden. Zonder die snelle oplossing kunnen we onmogelijk meestrijden voor de prijzen in Tokio.”