Symptomen coronavirus? Paracetamol blijft de eerste keuze bij koorts en pijn

Symptomen coronavirus? Paracetamol blijft de eerste keuze bij koorts en pijn

Foto: AFP

Bij symptomen die kunnen wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie, blijft paracetamol de eerste keuze in geval van koorts en pijn. Dat stelt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Er zijn nog geen gepubliceerde klinische gegevens over de gevolgen van het gebruik van ontstekingsremmers met NSAID’s (niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen) en corticosteroïden op COVID-19. Maar het FAGG raadt het gebruik ervan in combinatie met symptomen die wijzen op een coronavirus-gerelateerde infectie ten zeerste af. “Uit verschillende gevallen in Frankrijk blijkt dat het gebruik van deze ontstekingsremmers of corticosteroïden kan leiden tot complicaties”, zegt Ann Eeckhout van het FAGG.

Geen voorschrift nodig voor paracetamol

NSAID is de verzamelnaam van stoffen die in ontstekingsremmers zitten. Bekende ontstekingsremmers met NSAID’s zijn Brufen en generieken (ibuprofen), Voltaren en generieken (diclofenac), Mobic en generieken (meloxicam), Naprosyne en generieken (naproxen).

“Op de verpakking zal niet ‘NSAID’ staan, maar bijvoorbeeld ‘ibuprofen’, ‘meloxicam of ‘diclofenac’. Als een middel paracetamol bevat, zal dat ook op de verpakking staan. Voor geneesmiddelen met paracetamol heb je ook geen voorschrift nodig, dus gebruik dat ook altijd eerst voor je iets anders inneemt”, legt Eeckhout uit.

Ook het gebruik van corticosteroïden kan nadelig zijn voor mensen met symptomen. Corticosteroïden zijn medicijnen die afgeleid zijn van het bijnierhormoon. Je kan ze onder andere vinden in inhalers of aerosols die gebruikt worden bij astma. Maar ook neussprays, oogdruppels, zalven en zetpillen bevatten corticosteroïden.

“Ga niet naar de apotheek als je symptomen hebt”

Het FAGG vraagt dat mensen met symptomen die kunnen wijzen op een infectie met het coronavirus thuisblijven. Ga niet naar de dokter. Ga niet naar de apotheek. Bel uw arts en meld uw symptomen. De arts bepaalt via de telefoon of u thuis kunt herstellen of dat u naar het ziekenhuis moet. Enkel mensen die geen symptomen van een infectie met het coronavirus vertonen, kunnen naar de apotheek. Als u ziek bent en u niemand hebt die uw nodige geneesmiddelen kan afhalen, belt u het best de apotheker om een oplossing te vinden.

LEES OOK. BEANTWOORD. Wat zijn de symptomen van het coronavirus, hoe gevaarlijk is het en hoe voorkom ik besmetting?

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer