Crisiscentrum lanceert nieuwe regels rond coronavirus: binnen- en buitenspeeltuinen moeten gesloten blijven, ook fiets- en wandeltochten in groep verboden

Crisiscentrum lanceert nieuwe regels rond coronavirus: binnen- en buitenspeeltuinen moeten gesloten blijven, ook fiets- en wandeltochten in groep verboden

Foto: ss/*

Het Nationaal Crisiscentrum heeft maandag enkele nieuwe maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Onder meer binnen- en buitenspeeltuinen moeten voortaan een hele week gesloten blijven. Een overzicht:

Activiteiten

Naast de binnen- en buitenspeeltuinen moeten ook de speelpleinen gesloten blijven en zijn ook groepsactiviteiten (zoals fietstochten en wandelingen) voortaan verboden. Ook sporthallen, inclusief die voor personal training, en golfclubs moeten zeven dagen op zeven gesloten blijven. Bibliotheken mogen in de week dan weer openen, maar dan uitsluitend voor ‘take-away’. De leeszalen moeten gesloten blijven. Ook wassalons, met of zonder personeel, mogen in de week de deuren openen. Dierenasielen mogen dan weer zowel in de week als het weekend openblijven.

Gemeenteraden

Gemeente- en provincieraden mogen voorlopig nog doorgaan. “Al dient men zich hierbij te beperken tot de agendapunten en aanwezige personen die strikt noodzakelijk zijn”, luidt het bij het Crisiscentrum. “En geef de voorkeur aan videoconferenties, livestreaming voor de burgers...”

Opvang

Nog een veelgestelde vraag: mogen we zelf nieuwe opvangmogelijkheden creëren? “Bestaande opvangmogelijkheden zijn toegelaten”, meldt het Crisiscentrum. “Nieuwe initiatieven die reeds bestaande contacten overschrijden niet. Het is noodzakelijk te voorkomen dat de kinderen die vooraf niet in contact kwamen met elkaar, worden samen gezet.”

Wie wordt getest?

Twee categorieën van personen komen in aanmerking: alle personen van wie de klinische toestand een hospitalisatie vereist en waarvan de behandelende geneesheer een vermoeden heeft van corona. En elke gezondheidsmedewerker die voldoet aan de definitie van “mogelijk geval”, en die koorts heeft.

Behandeling

Of ontstekingsremmende middelen het coronavirus kunnen behandelen wordt momenteel onderzocht. “In afwachting is paracetamol de eerste keuze van behandeling bij koorts en pijn.”

Ambulanciers

Zij kunnen hun beroep blijven uitoefenen indien ze milde symptomen vertonen, mits het gebruik van een beschermend mondmasker. In geval van koorts kunnen ze niet langer blijven werken en dienen ze thuis te blijven. Hetzelfde geldt voor gezondheidsmedewerkers.

Bloed doneren

Centra voor bloeddonatie kunnen openblijven, mits het in acht nemen van de social distancing-maatregelen. “Personen die ziek zijn, dienen zoals steeds te worden uitgesloten.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN