UEFA wil EK uitstellen naar juni 2021: voorzitter Ceferin vraagt vandaag alleen nog akkoord bij belangrijkste stakeholders

UEFA wil EK uitstellen naar juni 2021: voorzitter Ceferin vraagt vandaag alleen nog akkoord bij belangrijkste stakeholders

Foto: Photo News

UEFA-voorzitter Alexander Ceferin vraagt vandaag aan de 55 Europese landen, de clubs en de spelersvakbond Fifpro of het EK kan worden uitgesteld naar juni 2021. Het staat nu al vast dat daar een akkoord over wordt gevonden.

LEES OOK. Waarom het EK verplaatsen de enige optie is! Annuleren nationale competities kan tot 5 miljard euro kosten

De coronacrisis noopt de UEFA tot ingrijpende maatregelen. Het EK, dat voorzien was van 12 juni tot 12 juli van dit jaar, wordt met een jaar uitgesteld. De vraag van UEFA-voorzitter Alexander Ceferin wordt wellicht een formaliteit genoemd omdat er de afgelopen dagen al overleg plaatsvond tussen de belangrijkste stakeholders in het voetballandschap. Zij opteren voor een EK in 2021 en niet in december van dit jaar, omdat dat praktisch heel moeilijk haalbaar wordt.

In de videoconferentie van vandaag zal Ceferin een statement maken om EURO 2020 met één jaar uit te stellen naar zomer 2021. De UEFA is er zich van bewust dat het niet verantwoord is om het EK dit jaar al te organiseren. Er is niemand die met zekerheid kan zeggen dat het coronavirus tegen dan in Europa zal uitgeroeid zijn. Het gegeven dat uitgerekend dit EK in liefst twaalf landen zal worden georganiseerd – Schotland, Engeland, Azerbeidzjan, Roemenië, Hongarije, Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Denemarken, Rusland en Ierland – maakt de organisatie in de huidige omstandigheden nog moeilijker. Vandaar de legitieme vraag om het uit te stellen.

Competitie tot eind juni of juli

De UEFA heeft ook nog sportieve gronden voor het uitstel. Ze wil voorrang geven aan het afwerken van de nationale competities, die nu in zowat elk Europees land stilliggen en onmogelijk voor het begin van het EK op 12 juni kunnen worden afgewerkt. Bovendien heeft de Europese voetbalbond ook zelf nog lopende competities, met name de Champions League en de Europa League. Daar zitten ze nog maar in de 1/8ste finales en ook daar zou het te zeer een race tegen de tijd worden om die competities tegen 12 juni af te werken.

De UEFA zal een technische commissie oprichten die drie scenario’s moet onderzoeken: een seizoen dat tot 30 juni duurt, een competitie die tot 30 juli duurt of de competitie nu al meteen stopzetten. Omwille van de hoge kosten wordt de derde optie uitgesloten.

De Europese voetbalbond maakt zich sterk dat er een akkoord is met de wereldvoetbalbond FIFA en de organisatoren van Copa America om ook die te verschuiven naar 2021. Dat zou betekenen dat het eerste WK met 24 clubs, voorzien in juni en juli 2021, uitgesteld moet worden. Ook voor de finaleronde van de Nations League moet een nieuwe datum worden gevonden.

LEES OOK. Wat zijn de gevolgen voor Rode Duivels? ‘Ervaren’ slaat om in ‘te oud’, zijn er nog verdedigers?

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen