Play-offs voor uitgestelde EK gaan door in juni 2020, Champions League-finale naar 27 juni verplaatst

Play-offs voor uitgestelde EK gaan door in juni 2020, Champions League-finale naar 27 juni verplaatst

Foto: EPA-EFE

De kogel is door de kerk: het EK voetbal vindt plaats tussen 11 juni en 11 juli 2021. Het uitstellen van het EK heeft dus gevolgen voor de play-offs voor het EK, de Champions League en de Europa League. Ook het EK vrouwenvoetbal, de Nations League en het WK voor clubs ontsnappen niet aan de beslissing van de UEFA.

Tijdens de videoconferentie tussen de UEFA, de 55 Europese landen, de spelersvakbond FIFPRO en de clubs gaat het niet alleen over het EK, maar ook over de competities die op dit moment stil liggen. Een reden om het EK uit te stellen is onder meer om de nationale en Europese competities op een fatsoenlijke manier af te werken. De UEFA wil de nationale competities afronden voor 30 juni en dat werd ook bevestigd door de Belgische voetbalbond.

De Spaanse mediakanalen Marca en AS melden dat de Champions League-finale van dit seizoen naar 27 juni verhuist. De UEFA zou Istanbul als speelstad behouden. Drie dagen daarvoor wordt er in de finale van de Europa League gebikkeld in Gdansk. Dit alles onder voorbehoud van het definitief onder controle hebben van het coronavirus.

Play-offs voor uitgestelde EK gaan door in juni 2020, Champions League-finale naar 27 juni verplaatst
Vorig jaar won Liverpool de Champions League Foto: ISOPIX

Play-offs voor uitgestelde EK in juni 2020

De play-offs voor het uitgestelde EK zouden dan weer in juni 2020 moeten plaatsvinden. In de play-offs strijden nog zestien landen om de laatste vier tickets voor EURO 2021. Zij zijn in vier groepen van vier onderverdeeld, met eerst twee halve finales en later een finale. De vier winnaars van die finales kwalificeren zich op de valreep nog voor het EK. Onder meer Bosnië-Herzegovina had eerder al aan de UEFA uitstel gevraagd voor de play-offs. De deelnemende landen zijn Bulgarije, Hongarije, IJsland en Roemenië (groep A), Bosnië-Herzegovina, Ierland, Noord-Ierland en Slovakije (groep B), Noorwegen, Servië, Schotland, Israël (groep C), Georgië, Wit-Rusland, Noord-Macedonië en Kosovo (groep D).

EK vrouwenvoetbal 2021 moet wijken, onduidelijkheid rond Nations League en WK voor Clubs

Het EK voor vrouwen stond aanvankelijk tussen 7 juli en 1 augustus 2021 gepland. De KBVB meldt dat dit nu niet doorgaat en wellicht een jaartje later op de agenda komt te staan.

Door het uitstel komt het EK ook in conflict met de programmatie van de wedstrijden van de Nations League. De finale van het landentoernooi staat nu nog gepland voor 6 juni van 2021. In dezelfde periode zou ook het WK voor Clubs doorgaan. Over het mogelijke verplaatsen van dit toernooi moet de knoop nog doorgehakt worden.

Play-offs voor uitgestelde EK gaan door in juni 2020, Champions League-finale naar 27 juni verplaatst
Op 14 april namen de Red Flames het normaal op tegen Zwitserland in de kwalificaties voor het EK Foto: Photo News
Corrigeer

Live uit Frankrijk

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.