“Egoïstisch” Roland Garros haalt zich de hele tenniswereld op de hals, US Open reageert scherp

“Egoïstisch” Roland Garros haalt zich de hele tenniswereld op de hals, US Open reageert scherp

Foto: Photo News

Het coronavirus noopt de verschillende sportbonden tot schuiven met de kalender. De organisatie van Roland Garros maakte zich gisteren op zijn zachtst gezegd niet populair door op eigen houtje van datum te veranderen. Het Franse Grand Slam-toernooi brengt zo ook de US Open in moeilijkheden. Het onbegrip in de tenniswereld is navenant.

Volgens de Franse bondsvoorzitter Bernard Giudicelli was het een “moeilijke maar moedige beslissing” om het toernooi enkele maanden uit te stellen. “Dit is een ongeziene situatie, die ernstig geëvolueerd is sinds vorig weekend. We treden verantwoordelijk op en moeten samenwerken in dit gevecht opdat ieders gezondheid en veiligheid verzekerd wordt.” De voorzitter gaf wel aan dat hij de ATP, WTA en twaalfvoudig winnaar Rafael Nadal enkele uren op voorhand op de hoogte zou gebracht hebben van zijn plannen.

De tenniswereld reageerde echter geschokt. De unilaterale beslissing van Roland Garros kwam als een donderslag bij heldere hemel. Door het schuiven met de datum zal Roland Garros dit jaar (in theorie) een week na de mannenfinale van de US Open beginnen. Het hardcourttoernooi in New York is traditioneel het vierde en laatste Grand Slam van het seizoen en staat van 24 augustus tot 13 september op het programma.

Ook de ATP toernooien van Metz, Sint - Petersburg, Chengdu, Sofia en Zhuhai komen hierdoor in het gedrang. Net als de WTA events in in Guangzhou, Seoul, Tokyo en Wuhan.

Vasek Pospisil, de Canadese nummer 93 van de wereld en lid van de Spelersraad van de ATP, noemt de beslissing “egoïstisch” en “arrogant”.

De Argentijn Diego Schwartzman en de Roemeense Sorana Cirstea betreuren dat de spelers niet op de hoogte werden gesteld. Ze vinden het onbegrijpelijk dat ze dit soort nieuws via Twitter moeten vernemen. Ook voormalig nummer één van de wereld Naomi Osaka postte een ondubbelzinnige boodschap: “Excusez-moi ???”

US Open reageert: “Beslissing zou steeds in overleg genomen moeten worden”

De US Open is op dit moment nog niet van plan om zijn schema aan te passen. De organisatie laat weten dat er later toch aanpassingen mogelijk zijn: “Het zijn onvoorspelbare tijden en we houden al onze opties open, ook het toernooi naar een latere datum verleggen hoort hierbij.”

Toch laat de US Open niet na om een sneer uit te delen, die duidelijk aan het adres van de collega’s van Rolland Garros bedoeld is: “Op een moment waarop de hele wereld moet samenwerken, beseffen we dat zo’n beslissing niet unilateraal genomen mag worden. De Amerikaanse tennisfederatie zal daarom altijd op voorhand met de andere Grand Slam-toernooien, de ATP, WTA, ITF en onze andere partners overleggen.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.