Duitse barman heeft 1.000 Europeanen besmet met coronavirus

Duitse barman heeft 1.000 Europeanen besmet met coronavirus

Het Oostenrijkse Ischgl. Foto: shutterstock

Een Duitse barman, die werkte in een après-skibar in het Oostenrijkse skioord Ischgl, zou weleens een “superverspreider” van het coronavirus kunnen zijn. Volgens nieuwsmedia in Oostenrijk en Duitsland is hij alleen verantwoordelijk voor de besmetting van honderden, tot zelfs duizend wintersporters.

Kitzloch is een populaire après-skibar vlak aan een skilift in Ischgl. Tal van wintersporters gingen er na het skiën een pintje drinken of wat fondue eten. Gingen, want door de coronacrisis zijn zowel de pistes als de après-skibar momenteel tijdelijk gesloten.

Dat gebeurde mogelijk te laat, want volgens Denemarken en Noorwegen vormt Kitzloch dé voornaamste bron van coronabesmettingen in hun land, zo meldt de Oostenrijkse Krone Zeitung. In die twee landen en in Zweden zijn samen meer dan duizend ziektegevallen ontdekt die terug te leiden zijn naar de après-skibar. Volgens De Telegraaf zijn ook meerdere Nederlanders besmet geraakt in de bar.

Al die gevallen zouden afkomstig zijn van één man, één zogenaamde “superverspreider”. Een 36-jarige Duitser die als barman in Kitzloch werkte. Op 6 maart werd de bar “plots” gesloten voor één dag, het weekend erna testte de barman positief op het Covid-19-virus. Toen bleek dat ook meerdere gasten besmet waren, werd de bar op 10 maart tot nader order gesloten. Nog eens drie dagen later werd het Paznautal, het dal waarin Ischgl gelegen is, tot Sperrgebiet (ontoegankelijk gebied) verklaard.

Iedereen die vanaf 28 februari in het skigebied is geweest, kreeg van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken het advies opgelegd om in zelfquarantaine te gaan.

Ondertussen komt er wel forse kritiek op de Oostenrijkse autoriteiten. Er zou veel te lang getreuzeld zijn om de skigebieden af te sluiten voor het publiek.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN