KAART. Hier zitten Belgen in buitenland nog steeds vast door coronavirus. “Zo’n 20.000 landgenoten raakten nog niet thuis”

KAART. Hier zitten Belgen in buitenland nog steeds vast door coronavirus. “Zo’n 20.000 landgenoten raakten nog niet thuis”

Foto: Photo News

“Nog 20.000 Belgen verblijven in het buitenland, en raakten door de coronacrisis nog niet terug thuis.” Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Goffin (MR). Ons land probeert met man en macht om alle reizigers terug te halen, maar Goffin waarschuwde eerder al: “Voor sommigen zal het niet mogelijk zijn terug te keren”. Dit artikel wordt op regelmatige tijdstippen aangepast.

* Australië. De Australische regering besliste dat de inwoners sinds 25 maart het land niet meer mogen verlaten. Daardoor is het voor tientallen Belgen zo goed als onmogelijk om nog een vlucht te vinden, zelfs al mogen zij in theorie vertrekken. Zo ook een gemeenteraadslid uit Zoersel en zijn echtgenote, die waarschijnlijk tot juni in Australië moeten blijven. Ook een man uit Dendermonde zit vast op een cruiseschip in Australische wateren.

* Nieuw-Zeeland. Ook in buurland Nieuw-Zeeland zitten zo’n 80 Belgen vast, nadat het vliegverkeer is stilgevallen. “Het voelt alsof België ons vergeten is”, zeggen twee vriendinnen uit Lier. Ook voormalig tv-gezicht en schrijfster Sabine De Vos zit vast in het zuiden van Nieuw-Zeeland. Ze vangt zelf drie Waalse studenten op.

* Peru. “Er zitten zo’n 200 Belgen vast in Peru”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin , en dat al sinds het land op 15 maart de noodtoestand afkondigde. Het gaat ondermeer om drie Antwerpse toeristen, zeven vrijwilligers en een student uit Kessel-Lo. “Iedereen denkt dat Europeanen het virus hebben gebracht”, zegt de student.

(Lees verder onder de kaart)

* Zuid-Afrika. Het land ging op 26 maart in volledige lock down, waarna alle vluchten tot 16 april zijn opgeschort. Tientallen Belgen zitten vast.

* Dominicaanse Republiek. Sinds maandag 16 maart zijn alle vluchten van en naar Europa geschrapt, en dat gedurende één maand. Er waren op dat moment nog minstens 200 Belgen op het eiland, al kunnen het er zelfs 1.000 zijn. TUI repatrieerde klanten die een pakketreis afsloten. Wie enkel een ticket kocht, moest het zelf uitzoeken. België kon op donderdag 19 maart en vrijdag 20 maart enkele Belgen repatriëren met de hulp van Duitsland.

* Filipijnen. In de streek rond de hoofdstad Manilla werd het hoogste alarmniveau afgekondigd tussen zondag 15 maart en dinsdag 14 april. De toegang wordt ontzegd voor vliegtuigen uit landen met een besmetting. Zo’n 100 Belgen die er nog zijn, getuigen dat het daardoor moeilijk was om nog uit het land te vertrekken. Een groep Belgen kon op eigen kracht terugkeren, anderen zitten er nog steeds.

* Indonesië. Het land legt strenge voorwaarden op voor wie het land in wil. Belgen hebben sinds vrijdag 20 maart een visum nodig. Door de maatregelen is het ook moeilijker om er te kunnen vertrekken. Zeker één Belg zit daardoor al een week vast in het land.

* India. Het internationale vliegverkeer is verstoord, doordat ook India tot 15 april geen visa verleent aan buitenlanders die India in willen. Zeker één Vlaamse vrouw zit vast in Goa.

* Thailand. Sinds 26 maart is de noodtoestand van kracht. Het aantal beschikbare vluchten naar Europa is beperkt. Een Turnhoutse radio-DJ zit vast op zijn hotelkamer in Bangkok, maar blijft van daaruit zijn radioshow maken.

* Laos. Het land heeft verschillende grensposten gesloten en beperkt de toegang voor toeristen. De mogelijkheden om het land met een lijnvlucht te verlaten, zijn zeer beperkt. Drie West-Vlaamse vriendinnen proberen al sinds 16 maart om terug thuis te raken.

* Nepal. Ook in Nepal is het vliegverkeer verstoord. Twee Belgen konden afgelopen weekend met een Duitse repatriëringsvlucht terugkeren.

* Oekraïne. Het land sloot op 15 maart de grenzen. ’s Anderendaags werd het vliegverkeer opgeschort. Eén Vlaams echtpaar ondervond moeilijkheden om naar België terug te keren, maar is ondertussen thuis.

* Egypte. Sinds donderdag 19 maart is het luchtverkeer afgesloten en werden alle vluchten geschrapt. Er waren officieel nog een paar honderd Belgen aanwezig, al verblijven er waarschijnlijk bijna 3.000 landgenoten in Egypte. Touroperators probeerden iedereen tijdig terug te halen. Vorige week organiseerde Buitenlandse Zaken één repatriëringsvlucht.

* Marokko. Het land verbood op zondag 15 maart alle vluchten van en naar België. Op dat moment waren er honderden landgenoten aanwezig. Buitenlandse Zaken stuurde zeven vliegtuigen naar Marokko om 1.081 landgenoten te repatriëren. Nog 500 Belgen blijven achter, maar er worden momenteel geen vliegtuigen meer toegelaten.

* Tunesië. Toen het land op woensdag 18 maart aankondigde dat alle vluchten van en naar België geschrapt worden, zaten nog zo’n 200 Belgen in het land zijn. België repatrieerde 223 Europeanen, waaronder Belgen. Dat gebeurde met twee vluchten vanuit Enfidah.

* Canarische Eilanden. Er zaten zo’n 4.000 Belgen vast op de Canarische Eilanden, waaronder Tenerife, Lanzarote en Gran Canaria, omdat alle commerciële vluchten geschrapt werden. Buitenlandse Zaken organiseerde acht vluchten vanuit Tenerife en Las Palmas, om mensen naar huis te brengen.

* Senegal. In de nacht van woensdag 18 maart op donderdag 19 maart werd alle vliegverkeer naar zeven Europese landen opgeschort. Zo’n 150 Belgen konden net op tijd met een vliegtuig van Brussels Airlines terugkeren. Buitenlandse Zaken stuurde twee repatriëringsvluchten naar Senegal om de overige Belgen op te halen.

* Gambia. Sinds zaterdag 21 maart zijn alle vluchten naar België opgeschort. Verschillende studenten, vrijwilligers en tientallen toeristen ondervonden problemen om een vliegtuig te boeken. Ook negen studentes van Hogeschool Vives wachten op zo’n vlucht naar huis. Buitenlandse Zaken stuurde een repatriëringsvlucht.

* Rwanda. Ook dit land heeft op woensdag 18 maart alle vliegverkeer opgeschort. Er zijn geen vluchten naar België. Er wonen heel wat Belgen in Rwanda. De Belgische ambassade is er gesloten nadat een gastspreker besmet bleek met het coronavirus.

* Oeganda. Het land schrapte op woensdag 18 maart alle vliegverkeer van en naar 17 landen, waaronder België, voor 32 dagen.

* Democratische Republiek Congo.Tientallen Belgen zitten vast in de voormalige Belgische kolonie, nadat de president al op 24 maart de noodtoestand afkondigde. Alle grenzen zijn gesloten. Buitenlandse Zaken kon al één repatriëringsvlucht op poten zetten.

* Mali. Sinds 19 maart zijn alle commerciële vluchten naar landen die door het coronavirus zijn getroffen, opgeschort. Omdat tientallen Belgen in het land waren, stuurde het Belgische leger op 27 maart een Airbus naar Bamako. Er werden 84 Europeanen teruggebracht.

* Namibië. Alle vluchten naar Europa zijn sinds zondag 15 maart geschrapt. Wie naar België wil, moet langs Angola of Zuid-Afrika. Minstens twaalf Belgen zitten in het land.

* Haïti. Alle vluchten van en naar Europa zijn sinds maandag 16 maart opgeschort. Drie medewerkers van de Vlaamse Ngo Cunina zaten op het eiland vast. Op 27 maart werden een tiental Belgen gerepatrieerd.

* Bolivië. Alle buitengrenzen zijn dicht sinds zaterdag 21 maart, en alle internationale vluchten zijn opgeschort. Drie West-Vlaamse studenten raakten pas met de hulp van een Franse repatriëringsvlucht weer thuis.

* Ecuador. De president riep al op donderdag 12 maart de sanitaire noodsituatie uit. Sinds maandag 16 maart zijn de buitengrenzen gesloten voor binnenkomend verkeer. De politie verhindert dat vliegtuigen uit Europa kunnen landen. Drie studentes van de Arteveldehogeschool zitten vast in Guayaquil, twee Belgen zitten vast op de Galapagoseilanden.

* Nicaragua. Er zijn voorlopig geen reisbeperkingen in Nicaragua, maar het is moeilijk om een vlucht te vinden. Vier toeristen uit Kuurne zitten vast in León.

* Guatemala. Al op donderdag 12 maart is de toegang tot het grondgebied ontzegd voor vluchten vanuit Europa. Verschillende Belgen, waaronder twee jonge vrouwen, ondervinden daardoor problemen om een vliegroute naar huis te vinden. Een Brusselse studente zit opgesloten in haar hotel.

* Puerto Rico. Ook vanuit Puerto Rico, dat behoort tot de Verenigde Staten, melden twee Vlamingen dat ze geblokkeerd zitten.

* Diezelfde problemen om een vlucht te vinden zijn er ook voor andere Latijns-Amerikaanse landen als Argentinië, Chili, Colombia, El Salvador, Honduras, Panama, Paraguay, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.
Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN