Muzikanten vragen steun aan Spotify: petitie om royalty’s te verdubbelen

Muzikanten vragen steun aan Spotify: petitie om royalty’s te verdubbelen

Foto: REUTERS

Het wegvallen van concerten door corona is voor veel muzikanten een finan­ciële aderlating. In de VS hopen ze op tegemoetkomingen. Zo doneerde de organisatie achter de Grammy’s al 2 miljoen dollar aan een steunfonds en beslist het muziekplatform Bandcamp om een dag lang haar commissie op verkochte liedjes te laten vallen. Maar de muziekindustrie kijkt vooral naar Spotify. Momenteel strijken artiesten daar rond de 3 euro per 1.000 streams op. Met een petitie vragen muzikanten aan Spotify om de royalty’s te verdrievoudigen.

Daar lijkt Spotify voorlopig niet happig op. In het verleden verzette de streamingdienst zich al tegen hogere uitbetalingen, en het blijft afwachten of de coronacrisis een vloek of een zegen is voor de luistercijfers. Want hoewel luisteraars nu meer binnen zitten, zou er evengoed minder gestreamd kunnen worden. Sinds de lockdown in Italië zakte het aantal luisterbeurten van de 200 populairste songs daar van 18 miljoen streams per dag naar 14 miljoen. Volgens analisten zullen de VS, Frankrijk, het VK en Spanje gelijkaardige trends ­tonen.

Ook de fysieke verkoop van albums oogt weinig bemoedigend. Niet alleen zijn platenzaken dicht, ook webwinkels bieden niet langer soelaas. In de VS stopt Amazon met het stockeren van nieuwe cd’s en vinyl, om voorrang te geven aan medisch en huishoudelijk materiaal.

Corrigeer

MEER NIEUWS