”Blij dat ik opnieuw in België ben”

Belgian Lion Jean Salumu is terug van Italië: “Blij dat ik ben kunnen ontsnappen uit het epicentrum”

Belgian Lion Jean Salumu is terug van Italië: “Blij dat ik ben kunnen ontsnappen uit het epicentrum”

Foto: LAPRESSE

Jean Salumu is sinds woensdagavond terug in België. De Belgian Lion is dit seizoen aan de slag in de Italaanse Serie A, bij het Toscaanse Pistoia. De 29-jarige Oost-Vlaming, die lang bij Oostende actief was en in 2018 zowel Belgisch Speler van het Jaar als MVP van de EuroMillions League was, doet zijn emotioneel verhaal over het door het corona-virus geteisterd Italië. “Blij dat ik ben kunnen ontsnappen uit het epicentrum van het coronavirus,” zei Salumu.

“Ik ben sinds woensdagavond terug in België en dus ‘ontsnapt’ uit het epicentrum van het Coronavirus. Het doet uiteraard wel deugd dat ik de crisis voorlopig van thuis kan uitzitten. Zelf ga ik op eigen inititiatief twee weken in quarantaine. Ik heb zelf twee weken in de lockdown van Pistoia gezeten, en dat was geen lachertje”, vertelt Salumu. “De mensen mogen enkel buiten voor noodzakelijkheden en noodgevallen, anders riskeer je een celstraf. Toen ik en mijn ploegmaat een luchtje wilden scheppen door een kleine wandeling te maken, werden we tegengehouden door de politie. We werden gelukkig losgelaten nadat we een verklaring getekend hadden dat we op weg waren naar de winkel en nadien onmiddellijk naar huis zouden gaan. Uiteindelijk ben ik er wel van overtuigd dat zo’n strenge lockdown nodig is om het virus te bestrijden.”

Wat een mens dan zoal doet? “Zelf zat ik dan eigenlijk 24 op 7 thuis, waar de verveling constant toeslaat. Je kan maar zoveel uren tv kijken, boeken lezen, Italiaans leren, enzovoort. Uiteindelijk wil het lichaam naar buiten en het hoofd sociaal contact, wat niet verzadigd kan worden door FaceTime en WhatsApp.”

“Mentaal is het dan ook een hele uitdaging, en uiteindelijk koos ik ervoor om terug naar België te keren, waar mijn vriendin ongeduldig op mij aan het wachten was,” zei een aangeslagen Jean Salumu. “Op dit moment zijn er 145 positief getest in Pistoia (een stad met zo’n 85.000 inwoners,nvdr) en voorlopig zijn er nog geen doden gevallen. Gelukkig is er tot zover nog niemand besmet geraakt binnen de organisatie van de club. De competitie ligt al drie weken stil, en er is nog geen zicht op een eventuele heropstart. De federatie communiceert amper met de clubs, en de spelers zijn nog minder op de hoogte. Er heerst veel verwarring. Het is al meegedeeld dat de lockdown verlengd zal worden, maar ik weet nog niet hoelang, dus dat zal nog extra druk zetten op de liga en doet de kans op een mogelijke heropstart slinken. Ik hoop dat de federatie binnenkort een definitieve beslissing zal nemen zodat alle spelers naar huis kunnen, want niet alle clubs geven toestemming.”

Wat de clubs nu moeten doen? “Ik ben van oordeel dat in deze crisis de mentale en fysieke gezondheid van de spelers primeert en een eventuele heropstart van het seizoen bijzaak is. In conditie blijven is een echte uitdaging omdat binnenshuis je opties echt wel beperkt zijn. Ik ben er nog niet in geslaagd om een deftige work-out te doen sinds de lockdown. Nu ik thuis ben heb ik wat meer ruimte, en zal ik proberen om wat trainingen in te plannen. Inderdaad zijn er gelukkig in deze tijden veel streaming services zoals Netflix beschikbaar, en ik heb er uiteraard al vele uren aan gesleten. Op mijn lijstje van aanraders staat: Dark, Mindhunters, Better Call Saul, en comedian Russel Peters . Als het seizoen zou eindigen, lig ik niet meer onder contract. De toekomst ziet er alleszins niet rooskleurig uit voor de Europese basketbalmarkt. Er zijn nog veel onzekerheden over de economische en financiële impact van deze crisis. Mijn hoop is natuurlijk dat het virus zo snel mogelijk ingedamd wordt en dat de wereld zich spoedig kan stabiliseren. Maar dat hangt allemaal natuurlijk af van hoe we de huidige situatie aanpakken, dus daarom wil ik graag een oproep doen al mijn medemensen om zich zo goed mogelijk te houden aan de maatregelen die de overheid treft en te luisteren naar de experts. Uiteindelijk zit de hele wereld in hetzelfde schuitje en moeten we er allemaal samen weer bovenop geraken,” aldus nog een emotionele Jean Salumu.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.