G-sporters inspireren elkaar: ook mensen met een beperking moeten blijven bewegen in quarantaine

Parantee-Psylos, de Vlaamse G-sportfederatie, heeft vandaag een online platform gelanceerd ‘Ook thuis non-stop voor G-sport’. Daarmee richt de organisatie een online community op en roept ze alle sporters met een beperking en kwetsbaarheid in Vlaanderen op om elkaar te inspireren om te blijven bewegen in tijden van corona.

G-sporters ondervinden al heel wat drempels in de zoektocht naar een aangepast beweeg -of sportaanbod, en dat wordt in de corona-crisis alleen maar moeilijker. “Door mensen te verbinden, kunnen we elkaar inspireren en aanmoedigen, en vinden we misschien oplossingen om fysiek actief te blijven”, zegt Parantee-Psylos.

Ga hier naar de Facebook-groep “Ook thuis non-stop voor G-sport”

Ewoud Vromant, sinds kort wereldkampioen in het G-baanwielrennen, lanceerde de openbare Facebookgroep met een oproep: “Helaas worden we overdonderd door een nieuwe realiteit die het moeilijker maakt om te blijven sporten en bewegen. Maar moeilijk is niet onmogelijk. Ook thuis kan je aan G-sport doen. Ik doe dat op mijn rollen en soms buiten, daarbij hou ik altijd rekening met de veiligheidsmaatregelen. Ik wil bij deze iedereen oproepen om elkaar te motiveren en stimuleren. Blijf bewegen, zorg voor je zelf en voor elkaar!”

Parantee-Psylos wil mensen met elkaar verbinden via deze openbare groep. “In deze tijd moeten we over de clubgrenzen heen G-sport stimuleren. Er zijn nog altijd mogelijkheden om te bewegen”, begint directeur Jessica De Smet. “Die willen we samen met sporters, clubs en alle geïnteresseerden delen. Wij reiken vanuit de G-sportfederatie ideeën aan en organiseren een alternatief voor het weggevallen georganiseerde aanbod, tegelijk is het belangrijk dat ook G-sporters en clubs zelf een engagement nemen en hun ideeën en boodschappen met anderen delen.”

Intussen hebben verschillende sporters als Gitte Haenen (topsporter G-atletiek), Ewoud Vromant (topsporter G-wielrennen) en de 10-jarige rolstoelstunter Isaak Volders, leuke boodschappen en filmpjes gedeeld.

Wat is G-sport?

De term G-sport wordt gebruikt voor het sporten of bewegen door een persoon met een beperking of kwetsbaarheid. Die beperking kan zowel fysiek, psychisch, verstandelijk, auditief als visueel zijn. G-sporters kunnen door verschillende drempels belet worden om op gelijke voet met andere sporters te spelen of in competitie te gaan.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.