Zo kan het ook: toptriatleten krijgen extra premies omdat ze zonder wedstrijden naast prijzengeld grijpen

Zo kan het ook: toptriatleten krijgen extra premies omdat ze zonder wedstrijden naast prijzengeld grijpen

Pieter Heemeryck Foto: Geert De Rycke

De PTO, de organisatie die professionele atleten op de middellange en lange afstand verenigt, heeft vrijdag aangekondigd dat de eerste editie van de Collins Cup, die op 30 mei voorzien was in het Slovaakse Samorin, wegens de coronacrisis wordt uitgesteld naar 2021. Daarnaast wordt de jaarlijkse bonus met 500.000 dollar verhoogd tot 2,5 miljoen dollar. Die eindejaarspremies zullen meteen uitgekeerd worden om de triatleten die het mogelijk financieel moeilijk krijgen te helpen. Pieter Heemeryck, de hoogst gerangschikte Belg, is dankzij die geste naar eigen zeggen gerustgesteld voor de komende maanden.

De verhoging van het prijzengeld met 500.000 dollar (467.200 euro) geldt enkel voor de mannelijke en vrouwelijke triatleten die buiten de top 20 van de wereldranglijst staan. De triatleten op de posities 21 tot en met 50 op de ranking van 15 maart (of 1 januari indien hoger gerangschikt) ontvangen 8.000 in plaats van 5.000 dollar, de nummers 51 tot en met 100 krijgen 5.000 in plaats van 2.000 dollar.

Bij de mannen is Pieter Heemeryck de hoogst gerangschikte Belg op de 12e plaats, drie plaatsen boven Bart Aernouts (15e). Frederik Van Lierde is terug te vinden op de 41e plaats. Bij de vrouwen is Alexandra Tondeur 36e, Tine Deckers 57e, Katrien Vertsuyft 74e en Sara Van de Vel 85e.

“Het feit dat die betaling nu al gedaan wordt, zorgt voor een soort financiële zekerheid voor mij”, verklaart de 30-jarige Heemeryck, die op 20.000 dollar mag rekenen. “Mijn belangrijkste inkomsten zijn bonussen en prijzengeld, waarop ik de komende maanden dus niet kan rekenen. Misschien heb ik recht op bijkomende steun in België, maar dat moet ik nog eens nagaan. Momenteel kan ik nog zonder problemen fietsen en lopen. Maar ik heb toch een loopband aangeschaft voor het geval dat de maatregelen strenger worden. Enkel het zwemmen is wel problematisch, maar we zullen zien wat de toekomst brengt”, besluit Heemeryck, die binnenkort voor de tweede keer vader wordt.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.