Grote ongerustheid bij Turkse gemeenschap na nieuws over meerdere besmettingen

Zaterdagavond verschenen er op de sociale media opvallend veel boodschappen in het Turks om de gemeenschap aan te sporen zich aan de opgelegde maatregelen te houden. Onder meer Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), stand-up comedian Erhan Demirci en enkele lokale politici met Turkse roots riepen daartoe op.

Miranda Gijsen en Zahra Boufker

Binnen de Turkse gemeenschap van Beringen en Genk ontstond zaterdagavond ongerustheid over berichten die op de sociale media circuleerden. Daarin stond te lezen dat verschillende patiënten die in Limburg besmet zijn met het coronavirus, van Turkse origine zijn. Een aantal van hen ligt in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk.

“Als ZOL kunnen we bevestigen dat er zich onder de opgenomen patiënten inderdaad verschillende mensen van de Turkse gemeenschap bevinden”, laat het ziekenhuis via Facebook weten in een officiële mededeling. “Het coronavirus maakt geen onderscheid, het treft brede lagen van de bevolking. Dat daar in het zorggebied van het ZOL, ook mensen bij zijn met Turkse roots, is niet abnormaal en is zeker geen reden tot extra paniek. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen kan iedereen zijn steentje bijdragen. Het is belangrijk om je aan de richtlijnen en voorschriften te houden.”

Oproep

Stand-up comedian Erhan Demirci, geboren in Beringen en opgegroeid in Ham, werd naar eigen zeggen door de gezondheidsdiensten gevraagd om een video te maken. Daarin deelt hij de volgende boodschap mee: “Helaas leren we dat in Limburg een groot deel van de burgers die het coronavirus oplopen een Turkse achtergrond hebben. Dit nieuws doet ons pijn. Volg alstublieft de instructies: blijf thuis.”

“Als je niet aan jezelf denkt, laten we dan eens kijken naar onze ouderen”, gaat Demirci verder. “Laten we ons respect voor onze volwassenen niet verliezen. Omdat hun gezondheid onze eerste plicht is. Onze kwalificaties. Onze schuld aan tegenover hen! Hebben we nog een andere taak? Blijf gezond. Zorg goed voor jezelf en je dierbaren. Dank je wel!”

Eilanden

“Blijf alstublief thuis”, roept ook Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) op in een Facebookbericht. Een boodschap die ze ook in het Turks deelt.

“Het coronavirus legt vandaag jammer genoeg de eilanden in onze samenleving bloot. Eilanden die elk hun eigen benadering hebben van wat ons allen overkomt. Het is niet onlogisch dat de Turkse gemeenschap in Genk harder wordt getroffen. Het sociale leven is er een stuk hechter. Mensen komen voortdurend bij mekaar over de vloer. Onaangekondigde huisbezoeken zijn de normaalste zaak ter wereld. Je hoeft geen expert te zijn om te vrezen dat de Turkse gemeenschap vatbaarder is voor een zeer besmettelijk virus,” aldus nog Demir.

Ook andere lokale politici uit Beringen en Genk met Turkse roots hebben zaterdagavond opgeroepen tot verantwoordelijkheid en het naleven van de maatregelen.