In tegenstelling tot hoogste klasse krijgen lagere afdelingen in het basketbal geen kampioen

In tegenstelling tot hoogste klasse krijgen lagere afdelingen in het basketbal geen kampioen

Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Er worden dit seizoen geen kampioenstitels uitgereikt in de lagere afdelingen (tweede, derde klasse, landelijke en provinciale reeksen bij vrouwen en mannen) van het Belgische basket, dat heeft Basketbal Belgium (Basketbal Vlaanderen en AWBB) bekendgemaakt. Voor de stijgers en dalers in de verschillende reeksen werd een regeling uitgewerkt.

Eerder deze week werd al beslist dat de competities georganiseerd door Basketball Belgium en Basketbal Vlaanderen niet meer zouden worden hervat door de coronacrisis. Inmiddels zijn ook knopen doorgehakt wat betreft titels en het principe van stijgen en dalen.

Allereerst is beslist dat er dit seizoen géén kampioenen worden gekroond. “We spreken enkel over stijgers en dalers”, laat Basketbal Vlaanderen weten. Daarvoor worden verschillende principes gehanteerd. “We berekenen het gemiddeld aantal punten per wedstrijd voor elk team van de reeds gespeelde wedstrijden. Dit zijn de punten die je krijgt bij een overwinning of nederlaag, niet de gemaakte of toegelaten doelpunten”, luidt het. “Dat gemiddelde wordt vermenigvuldigd met de nog te spelen wedstrijden en bijgeteld bij de reeds behaalde punten.”

“Op basis van het nieuw puntentotaal van elk team wordt er een nieuwe rangschikking bepaald die geldt als eindrangschikking voor het bepalen van de stijgers en de dalers. Het gemiddeld aantal punten per wedstrijd zal ook de doorslag geven bij het vergelijken van ploegen uit verschillende reeksen, waar normaal gesproken testwedstrijden zouden gespeeld moeten worden.”

Eindrangschikkingen op 23 maart

Op 23 maart zullen de eindrangschikkingen worden gepubliceerd. De definitieve samenstelling van de reeksen voor het seizoen 2020-2021 zal in de week van 4 mei meegedeeld worden.

De eventuele impact van het al dan niet verwerven van een licentie in de TDM/TDW-competities (Top Division Men & Women, zeg maar tweede klasse mannen en eerste klasse vrouwen) van Basketball Belgium, clubs die activiteiten op een bepaald niveau niet verder wensen te zetten en clubs die zich volledig terugtrekken uit al de competities en/of lopende procedures voor rechterlijke raden, zal zo snel als mogelijk gecommuniceerd worden.

De competities in de hoogste afdelingen werden vanwege het coronavirus eveneens definitief stilgelegd. Daar werden de titels wel toegekend, aan de koplopers in het klassement. Oostende pakte zo de titel bij de mannen, Castors Braine bij de vrouwen. Ook in de Nederlandse Eredivisie is ondertussen de competitie definitief stilgelegd.

Nederlandse Eredivisie definitief stopgezet

In tegenstelling tot de EuroMillions League werd daar geen titel uitgereikt. Het Den Bosch van de Belgische coach Jean-Marc Jaumin eindigde op de derde plaats.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.