Ongezien: Hallenaren vieren carnaval in hun kot

Ongezien: Hallenaren vieren carnaval in hun kot

Nico van Tricht, prins carnaval 2020, en zijn neef Ronny Guillaume maakten in 2018 het aanstekelijk en emotionele lied 'Dein stoen me eer Veneir' dat ondertussen hét lijflied van de Halse carnavalisten is geworden. Foto: idh

Waar er dit weekeinde in Halle drie dagen uitbundig carnaval gevierd had moeten worden, bleven straten en pleinen met halfvasten deze keer akelig leeg. De Vaantjesboeren voelden zich verloren maar tegelijkertijd ook ongelooflijk verbonden.

Geen straatfeest, maar wel een feest in ieders kot: zo kan men Carnaval Halle 2020 zowat samenvatten. Mensen haalden thuis hun carnavalsjostuums uit de kast en zetten hun leukste carnavalsmuziek op. Liedjes, filmpjes, foto’s en troostende woorden werden massaal gedeeld op sociale media. Halattraction-voorzitter Jos Appelmand hield online een gelegenheidstoespraak waarin hij opriep om elkaar te blijven steunen in moeilijke coronatijden. Het prinsenaar Nico en Kathleen en hun seniorenprinsenpaar Ida en François zullen volgend jaar opnieuw de scepter zwaaien. 

Maar het absolute hoogtepunt van het carnavalsweekeinde werd zondag om 11.11uur toen Radio Victoria symbolisch het liedje ‘Dein stien me ee Veneir ‘ liet klinken. Dat deed ook Stadsradio Halle. Veel carnavalisten hielden het niet droog toen het lied door boxen en radio simultaan in de hele stad weerklonk. En zo onsttond een ongezien gevoel van solidariteit: de radio en het internet liepen als een verbindend snoer door duizenden Halse huiskamers. Een duidelijke boodschap weerklink: volgend jaar staan we er opnieuw.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio