Belgische Pro Basketball League en Dutch Basketball League zetten volgende stap richting BeNeLeague

Belgische Pro Basketball League en Dutch Basketball League zetten volgende stap richting BeNeLeague

Foto: Rudy DECLERCK

Na een unanieme stemming in beide landen, hebben de clubs uit de Belgische Pro Basketball League en de Dutch Basketball League beslist om de volgende stap te zetten richting organisatie van een BeNeLeague vanaf het seizoen 2021-2022. Die stap kwam er na afsluiting van een drie maanden durend traject onder leiding van het bedrijf Hypercube, waarin talloze meetings gehouden werden met de belangrijkste stakeholdergroepen betrokken bij een eventuele BeNeLeague.

Zo waren er meetings met de clubs, maar ook met partners, pers, rechtenhouders en federaties werd aan tafel gegaan. Er werd eveneens een fanbevraging georganiseerd waar ongeveer 1200 fans uit beide landen aan deelnamen. Concreet zullen nu een aantal werkgroepen opgericht worden die de belangrijkste aspecten van de samenwerking moeten behandelen op sportief, commercieel en financieel vlak. Ook wat betreft de reglementen ­– zoals licentievoorwaarden – zullen de competities naar elkaar toe moeten groeien en tenslotte moet er een performant organisatiemodel komen inclusief operationele werking. In het vierde kwartaal van 2020 wordt er door de clubs in beide landen definitief besloten. Bij een positief besluit kunnen we uitkijken naar de aanvang van de BeNeLeague medio september 2021.

Ramses Braakman, voorzitter van de Dutch Basketball League, licht toe: “De DBL-clubs en het bestuur streven altijd naar een verbetering van de kwaliteit op sportief, commercieel en organisatorisch vlak. Ook de groei van het aantal clubs in de league is al jarenlang een wens van velen. We voorzien dat een gecombineerde competitie samen met de Belgische league in grote mate gaat bijdragen aan onze ambities. Tijdens de onderzoeksfase van de afgelopen drie maanden is het geloof hierin bij alle betrokkenen alleen maar versterkt. We kijken met enthousiasme uit naar de vervolgstappen.”

Ook Arthur Goethals, voorzitter Pro Basketball League, klinkt positief: “ We zijn verheugd dat het enthousiasme binnen beide competities groot is om er een mooi product van te maken. Er is reeds veel werk verricht onder leiding van Hypercube, maar het grote werk begint nu pas. Er moeten belangrijke stappen gezet worden om in de komende maanden een goede basis te leggen voor een mooie BeNeLeague vanaf het seizoen 2021-2022. Ondertussen wordt begonnen met de voorbereiding van het seizoen 2020-2021 van de EuroMillions Basketball League. De clubs beraden zich over hoe aan de fans meer basketbal kan aangeboden worden na de annulering van het huidige seizoen vorige week. Een vroeger seizoensstart (5 september?) met meer wedstrijden behoort daarbij tot de opties. Eind april volgt er meer nieuws.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.