Druk wordt stilaan onhoudbaar, maar IOC hakt op spoedvergadering nog geen knoop door over Olympische Spelen: “Beslissing nu zou voorbarig zijn”

Druk wordt stilaan onhoudbaar, maar IOC hakt op spoedvergadering nog geen knoop door over Olympische Spelen: “Beslissing nu zou voorbarig zijn”

Foto: AFP

Een uitzonderlijke spoedvergadering zondag op het Internationaal Olympische Comité (IOC). Nu de druk om de Spelen uit te stellen stilaan onhoudbaar wordt, is het meest waarschijnlijke scenario uitstel van Tokio 2020. Het IOC geeft zichzelf maximaal vier weken om te beslissen.

LEES OOK.LIVE. CORONAVIRUS IN DE SPORT. Volg hier alle actua: topevents worden uitgesteld of verplaatst

De olympische vlam is dit weekend gearriveerd in Japan, maar het werd een feestje in mineur. Zondag heeft het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) na een uitzonderlijke vergadering verschillende scenario’s doorgesproken. Thomas Bach, IOC-voorzitter, geeft toe dat uitstel van de Spelen op tafel ligt, ten laatste over vier weken wil het IOC beslissen. Afgelasting van de Spelen is niet aan de orde.

Vorige week was voor Bach uitstel nog onbespreekbaar, maar de tegenwind om de Spelen uit te stellen, wordt steeds forser de voorbije dagen.

Zo liet het Amerikaans Olympisch Comité na een enquête bij zijn sportbonden en atleten het IOC weten dat uitstel de enige juiste beslissing is. Eerder riepen de machtige Amerikaanse zwem- en atletiekfederatie al op tot eenzelfde beslissing, net als de belangrijkste sportbonden van Spanje, Frankrijk en Duitsland, en de internationale sportersvakbond. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook omdat de sporters zich wegens de beperkende maatregelen tegen de coronapandemie niet deftig kunnen voorbereiden en er geen sprake kan zijn van eerlijke concurrentie. Global Athlete, een vereniging van sporters die pleit voor meer inspraak van de atleet in de sportwereld, roept zelfs op tot een boycot “als het IOC het been stijf houdt.”

Zover komt het vermoedelijk niet. Thomas Bach schreef een open brief aan de atleten. “Aan de ene kant verbetert de situatie gevoelig in Japan. We zouden Spelen onder strikte gezondheidsmaatregelen kunnen organiseren. Aan de andere kant verhoogt het aantal positieve coronagevallen dramatisch in verschillende landen en continenten. Daarom moeten we andere scenario’s achter de hand houden. Op basis van de informatie van vandaag is een finale beslissing over de data van de Spelen in Tokio nog steeds voorbarig.”

Grote belangen

Volgens Spaanse sportkranten is de beslissing zelfs als genomen tot uitstel en moet enkel nog worden gediscussieerd over de periode: enkele maanden uitstel, tot 2021 of tot 2022. De meeste stemmen in de sportwereld pleiten voor uitstel tot 2021. 2022 lijkt onrealistisch, want dan vinden ook al de Olympische Winterspelen in Peking en het WK voetbal plaats.

De belangen zijn groot. Japan besteedde ongeveer twaalf miljard dollar aan de voorbereidingen op de Spelen in Tokio, sponsors brachten ongeveer drie miljard dollar binnen en de Amerikaanse tv-zender NBC betaalt een miljard euro voor de uitzendrechten.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.