Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Druk wordt stilaan onhoudbaar, Tokio onderzoekt alternatieve pistes

Uitstel Spelen dan toch op tafel

Een uitzonderlijke spoedvergadering gisteren op het Internationaal Olympische Comité (IOC). Nu de druk stilaan onhoudbaar wordt, is het uitstellen van Tokio 2020 plots het meest waarschijnlijke scenario. Het IOC geeft zichzelf maximaal vier weken om te beslissen.

De olympische vlam is dit weekend gearriveerd in Japan, maar het werd een feestje in mineur. Gisteren heeft het uitvoerend comité van het IOC in een uitzonderlijke vergadering verschillende scenario’s doorgesproken. Voorzitter Thomas Bach geeft toe dat uitstel van de Olympische Spelen op tafel ligt, ten laatste over vier weken wil het IOC beslissen. Een afgelasting van de Spelen is niet aan de orde.

Vorige week was voor Bach uitstel nog onbespreekbaar, maar de tegenwind werd steeds forser de voorbije dagen. Zo liet het Amerikaans Olympisch Comité na een enquête bij zijn sportbonden en atleten weten dat uitstel de enige juiste beslissing is. Eerder riepen de machtige Amerikaanse zwem- en atletiekfederatie al op tot eenzelfde beslissing, net als de belangrijkste sportbonden van Spanje, Frankrijk en Duitsland, en de internationale sportersvakbond. Niet alleen om gezondheidsredenen, maar ook omdat de sporters zich door de beperkende maatregelen tegen de coronapandemie niet deftig kunnen voorbereiden en er geen sprake kan zijn van eerlijke concurrentie. Global Athlete, een vereniging van sporters die pleit voor meer inspraak van de atleet in de sportwereld, roept zelfs op tot een boycot “als het IOC het been stijf houdt”.

Zover komt het vermoedelijk niet. Thomas Bach schreef een open brief aan de atleten. “Aan de ene kant verbetert de situatie gevoelig in Japan. We zouden Spelen onder strikte gezondheidsmaatregelen kunnen organiseren. Aan de andere kant verhoogt het aantal positieve coronagevallen dramatisch in verschillende landen en continenten. Daarom moeten we andere scenario’s achter de hand houden.”

Thomas Bach Voorzitter Internationaal Olympisch Comité “We zouden Spelen onder strikte gezondheidsmaatregelen kunnen organiseren, maar we moeten andere scenario’s achter de hand houden”

Volgens Spaanse sportkranten is de beslissing tot uitstel zelfs al genomen en moet enkel nog worden gediscussieerd over de periode: enkele maanden, tot 2021 of tot 2022. De meeste stemmen in de sportwereld pleiten voor uitstel tot 2021. 2022 lijkt onrealistisch, want dan vinden ook al de Olympische Winterspelen in Peking en het WK voetbal plaats.

De belangen zijn groot. Japan besteedde ongeveer twaalf miljard dollar aan de voorbereidingen op de Spelen in Tokio, sponsors brachten ongeveer drie miljard dollar binnen en de Amerikaanse tv-zender NBC betaalt een miljard euro voor de uitzendrechten.

Het beste van Enkel voor abonnees