Twijfel over Olympische Spelen groeit door coronavirus: Canada en Australië komen niet, Japanse premier aarzelt

Twijfel over Olympische Spelen groeit door coronavirus: Canada en Australië komen niet, Japanse premier aarzelt

Foto: AP

Worden de Olympische Spelen in Tokio dit jaar nog gehouden of niet? Het ziet er minder en minder naar uit, nu Canada heeft beslist om al zeker geen atleten te sturen. De kans lijkt groot dat andere landen dat voorbeeld zullen volgen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat de Spelen organiseert, kwam de voorbije dagen almaar meer onder druk te staan om de Spelen uit te stellen of op zijn minst een beslissing te nemen, nadat verschillende sportbonden wereldwijd vroegen om het sportevent te verschuiven. Maar het IOC hapte nog niet toe. Zondag kwam naar buiten dat het IOC wel specifieke discussies wil opstarten die een mogelijk uitstel van de Spelen analyseren. Binnen een maand moet er hierover meer duidelijkheid zijn.

Canada en Australië komen niet

Het Canadees olympisch en paralympisch comité meldden zondagavond dat ze de “moeilijke beslissing” genomen hebben om “geen ploegen te sturen naar de Olympische Spelen in Tokio vanwege het coronavirus”. “We vragen om de Spelen een jaar uit te stellen voor de gezondheid van de atleten”, klinkt het in de gezamenlijke mededeling.

Ook het Australisch olympisch comité gaat ervan uit dat er geen Spelen komen deze zomer. Het heeft haar atleten opgeroepen zich voor te bereiden voor de zomer van 2021. Als de Spelen alsnog dit jaar gehouden worden, zal Australië geen ploeg afvaardigen.

Voorzitter atletiekbond: “Niet haalbaar en wenselijk”

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond World Athletics, noemt het organiseren van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) deze zomer “niet haalbaar en wenselijk”. Het Internationaal Olympisch Comité IOC liet eerder weten binnen de vier weken met een beslissing te komen over een mogelijk uitstel van de Spelen in het licht van de coronacrisis.

Coe haalt in een brief gericht aan IOC-voorzitter Thomas Bach, die geciteerd wordt door Reuters, drie redenen aan waarom de Spelen beter niet starten in juli. “Ten eerste is een eerlijke competitie problematisch”, klinkt het. “We geloven dat een eerlijk speelveld niet langer mogelijk is wegens de maatregelen die in de verschillende landen gelden tegen het coronavirus. Daarnaast zullen atleten, die momenteel niet behoorlijk kunnen trainen, zichzelf met de Spelen op komst willen forceren, wat blessures in de hand werkt. Ten derde maken we zo meteen een einde aan de onzekerheid, die de atleten in de greep houdt over het al dan niet plaatsvinden van de Spelen.”

Japanse premier: “Spelen uitstellen kan onvermijdelijk worden”

De Japanse premier Shinzo Abe heeft maandag gezegd dat het “onvermijdelijk kan worden” dat de Spelen uitgesteld worden. “Als het moeilijk wordt om het evenement in zijn volledige vorm te behouden, hebben we misschien geen andere keuze dan te overwegen de Spelen uit te stellen”, aldus Abe.

De premier zei tegen het Japanse parlement dat het annuleren van de Spelen geen optie is. Het IOC stelt zich op datzelfde standpunt, zo liet het zondag weten.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer