Canada boycot Olympische Spelen in Tokio, ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen zien het niet meer zitten

Canada boycot Olympische Spelen in Tokio, ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen zien het niet meer zitten

Foto: EPA-EFE

Canada heeft maandagochtend als eerste land besloten komende zomer vanwege de pandemie van het coronavirus geen atleten naar de Olympische en Paralympische Spelen in de Japanse hoofdstad Japan te sturen, zo maakte het Canadese Olympische (COC) en Paralympische Comité (CPC) zondag bekend. Intussen hebben ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen laten verstaan dat ze het niet meer zien zitten mee te doen.

LEES OOK. Druk wordt stilaan onhoudbaar, maar IOC hakt op spoedvergadering nog geen knoop door over Olympische Spelen: “Beslissing nu zou voorbarig zijn”

De eerste boycot van de Spelen, die voorlopig nog op de planning staan voor dit jaar, is dus een feit. “Het COC en CPC vragen aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de Spelen met een jaar uit te stellen. Wij hebben immers besloten om komende zomer geen atleten naar Tokio te sturen”, klinkt het in de mededeling. Bij die beslissing worden zij gesteund door hun atletencommissies, nationale sportinstanties en de Canadese overheid.

De internationale druk om de Spelen met een jaar uit te stellen wordt zo met de dag groter. Eerder op zondag wou IOC-voorzitter Thomas Bach de knoop nog niet doorhakken, maar beloofde hij wel een beslissing binnen een termijn van vier weken. De Japanse premier Shinzo Abe gaf maandag dan weer toe uitstel van de Spelen als een mogelijkheid te zien.

Heel wat Canadese sporters steunen intussen de terugtrekking. De reacties van (oud-)sporters uit het Noord-Amerikaanse land waren grotendeels positief. “Ik ben bijzonder trots”, meldde Hayley Wickenheiser met een Canadees vlaggetje naast die tekst op Twitter. De oud-ijshockeyster was een van de eerste atleten wereldwijd die zich kritisch uitliet over het plan de Spelen te laten doorgaan.

Zwemster Maggie MacNeil, vorig jaar lid van de gouden WK-estafetteploeg van haar land, beschreef haar gevoel op Instagram. “Soms heb je even een knuffel nodig. Ik weet dat dit het beste is voor de atleten en de hele maatschappij. Het is de juiste keuze, maar dat maakt het niet makkelijker.”

Een tegengeluid kwam van de hordeloopster Sage Watson. “Ik geloof in bescherming van onze levens maar dit is te vroeg”, schreef ze op Twitter.

Australische atleten moeten zich voorbereiden op Olympische Spelen in 2021

Voor het Australische olympische comité (AOC) is het reeds een uitgemaakte zaak dat de Olympische Spelen komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio niet kunnen doorgaan. Zij raden hun atleten aan zich voor te bereiden op Spelen in 2021, zo klinkt het maandag in een mededeling.

“Voor ons is het duidelijk dat de Spelen niet in juli 2020 kunnen plaatsvinden”, verklaarde delegatieleider Ian Chesterman, tevens vicevoorzitter van het Australisch olympisch comité, na afloop van een raad van bestuur. “Onze atleten gedragen zich voorbeeldig in hun voorbereiding, maar de stress en de onzekerheid begint te wegen. Als de Spelen een jaar uitgesteld worden, kan iedereen zich op een correcte manier klaarstomen.”

Algemeen directeur Matt Carroll ziet vooral logistieke problemen. “Vele Australische atleten verblijven momenteel in het buitenland om zich voor te bereiden, anderen zijn dan weer in Australië. Met de reisrestricties die van kracht zijn, is het een onhoudbare situatie geworden”, aldus Carroll. “Gezien de steeds wijzigende omstandigheden in Australië en de rest van de wereld is het momenteel niet mogelijk een delegatie te vormen. Onze atleten moeten zich klaarhouden voor Spelen in 2021.”

Groot-Brittannië en Noorwegen staan ook op punt zich terug te trekken

Ook Groot-Brittannië en Noorwegen staan op het punt zich terug te trekken voor de Olympische Spelen van Tokio, als die volgens plan in de komende zomer worden gehouden.

“Als het virus zich zo ontwikkelt als onze regering het verwacht, is het uitgesloten dat we afreizen”, verklaarde Hugh Robertson, voorzitter van het Britse olympisch comité, maandag. “Ik zie geen enkele mogelijkheid om onze atleten dan goed voorbereid aan de start te krijgen. Ik verwacht daarom dat we ons snel bij Australië en Canada zullen aansluiten. De trainingsaccommodaties zijn dicht en zullen dat voorlopig ook wel blijven. Bovendien is het wellicht niet fatsoenlijk om in een tijd als deze met Olympische Spelen bezig te zijn.”

“Noorwegen zou geen sporters naar Tokio moeten afvaardigen als de huidige data (24 juli-9 augustus) gehandhaafd blijven”, klinkt het bij Berit Kjoll, voorzitster van het Noors Olympisch Comité. “Mijn duidelijke advies aan mijn bestuur zal zijn dat we dan geen sporters naar de Zomerspelen of de Paralympics dienen te sturen.” Pas als het coronavirus wereldwijd volledig onder controle is, wil de Noorse preses de topsporters uit haar land afvaardigen.

Ook Spanje, Brazilië, Oostenrijk, Polen, Servië en Kroatië hebben intussen bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al aangedrongen op uitstel van de Spelen. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft er wel nog vertrouwen in dat de Olympische Spelen komende zomer kunnen doorgaan. “Voor ons is het te vroeg om er niet meer in te geloven”, verklaarde woordvoerder Luc Rampaer maandag.

Japanse premier: “Uitstel van de Spelen is een optie”

“Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus kan onvermijdelijk leiden tot uitstel van de Olympische Spelen. Het evenement in zijn volledige vorm behouden is dan onmogelijk”, zei de Japanse premier Shinzo Abe maandag.

Abe benadrukte dat het IOC-besluit van zondag in overeenstemming is met de opvatting dat het sportevenement in zijn volledige vorm moet worden gehouden. "Als dat moeilijk wordt, hebben we misschien geen andere keuze dan te overwegen de Spelen uit te stellen", aldus de Japanner.

De volledige annulatie van de Spelen is geen optie, ook het IOC sluit zich daarbij aan.

Canada boycot Olympische Spelen in Tokio, ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen zien het niet meer zitten
De Japanse premier Shinzo Abe vertelde dat uitstel van de Olympische spelen tot de mogelijkheden behoort. Foto: EPA-EFE

“Eventueel uitstel van Olympische Spelen zal veel geld kosten”

Het hoofd van de organisatie in Japan zegt dat de Olympische Spelen in ieder geval niet zullen worden afgelast. Uitstel is volgens Yoshiro Mori inmiddels een van de scenario’s die de komende vier weken worden bestudeerd. “We zullen alle opties nauwkeurig moeten bekijken omdat er veel geld mee gemoeid is. Onze grootste zorg zijn de extra kosten die uitstel met zich meebrengt”, zei Mori tijdens een persbijeenkomst in Tokio. Vanwege de wereldwijde coronacrisis wordt van alle kanten opgeroepen de Spelen komende zomer niet te laten doorgaan.

De organisatie heeft continu contact met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat zondag al liet weten dat van uitstel geen afstel zal komen en binnen een maand zal beslissen of er een andere datum komt. Voorlopig beginnen de Spelen op 24 juli. Mori had zich gestoord aan de kritiek die het IOC en zijn organisatie hebben gekregen: “Het is frustrerend om te horen dat we te weinig om de atleten zouden geven.”

Intussen heeft de Japanse voetbalster Nahomi Kawasumi zich teruggetrokken als deelneemster aan de estafette met de olympische vlam die donderdag begint. De international, een prominente sporter in Japan sinds ze in 2011 met haar team de wereldtitel veroverde, zegt dat ze zich zorgen maakt over het risico besmet te raken met het coronavirus of anderen te besmetten. Ze moet voor haar deelname overkomen uit de Verenigde Staten, waar ze voor Sky Blue FC in New Jersey voetbalt. “Ik heb deze beslissing genomen om mijn team en mijn fans geen problemen te bezorgen”, liet ze op Twitter weten.

Voorzitter van World Athletics noemt Spelen in juli “niet haalbaar en wenselijk”

Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekbond World Athletics, noemt het organiseren van de Olympische Spelen in Tokio (24 juli-9 augustus) deze zomer “niet haalbaar en wenselijk”. Het Internationaal Olympisch Comité IOC liet eerder weten binnen de vier weken met een beslissing te komen over een mogelijk uitstel van de Spelen in het licht van de coronacrisis.

Coe haalt in een brief gericht aan IOC-voorzitter Thomas Bach, die geciteerd wordt door Reuters, drie redenen aan waarom de Spelen beter niet starten in juli. “Ten eerste is een eerlijke competitie problematisch”, klinkt het. “We geloven dat een eerlijk speelveld niet langer mogelijk is wegens de maatregelen die in de verschillende landen gelden tegen het coronavirus. Daarnaast zullen atleten, die momenteel niet behoorlijk kunnen trainen, zichzelf met de Spelen op komst willen forceren, wat blessures in de hand werkt. Ten derde maken we zo meteen een einde aan de onzekerheid, die de atleten in de greep houdt over het al dan niet plaatsvinden van de Spelen.”

Het IOC kwam de voorbije dagen almaar meer onder druk te staan om de Spelen uit te stellen of op zijn minst een beslissing te nemen, nadat verschillende sportbonden wereldwijd vroegen om het sportevent te verschuiven. Maar het IOC hapte nog niet toe. Zondag kwam naar buiten dat het IOC wel specifieke discussies wil opstarten die een mogelijk uitstel van de Spelen analyseren. Binnen een maand moet er hierover meer duidelijkheid zijn.

Canada boycot Olympische Spelen in Tokio, ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen zien het niet meer zitten
World Atletics-voorzitter Sebastian Coe samen met Nafi Thiam en Niels Pittomvils. Foto: BELGA

Ook de Nederlandse wielerbond ziet internationale druk op IOC graag toenemen

De Nederlandse wielerbond KNWU is blij te zien dat steeds meer sportorganisaties en -bonden vragen om uitstel van de Olympische Spelen.

“Wij hopen dat de toenemende internationale druk van bonden, atleten en de nationale sportkoepels op het IOC de duidelijkheid dezer dagen snel gaat brengen. In het belang van onze sporters”, zegt Marcel Wintels, voorzitter van de KNWU.

De wielerbond sprak zich zaterdag als eerste sportbond in Nederland uit voor verplaatsing. Sportkoepel NOC*NSF heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten dat de Spelen, wat NOC*NSF betreft, alleen in de geplande periode door kunnen gaan als het coronavirus wereldwijd onder controle is.

“Wij zien in de brief van NOC*NSF dat zij, net als de KNWU, aandringen op snelle duidelijkheid”, aldus Wintels. “Aan voorwaarden van gelijke sportomstandigheden en gezondheidsgaranties kan nu immers slecht worden voldaan. Impliciet is dit dezelfde boodschap die wij als KNWU expliciet hebben uitgedragen: haal sporters zo snel mogelijk uit deze oneerlijke, onveilige en onzekere omstandigheden. De internationale atletenvereniging heeft, net als zaterdag de Amerikaanse zwembond, zondag hetzelfde appel gedaan: nu te besluiten de Spelen uit te stellen omdat gezondheid en veiligheid voorop staan. Dat verdraagt zich niet met het nog langer uitstellen van die beslissing.”

Sprintkampioen Carl Lewis komt met alternatief

Het hele atletiekseizoen van 2020 moet worden geschrapt vanwege het coronavirus en de Spelen van Tokio moeten verschoven worden naar 2022. Daarvoor pleit negenvoudig olympisch kampioen Carl Lewis.

“Laten we het seizoen afgelasten en ons richten op de WK atletiek in 2021”, zei de Amerikaanse atleet, die olympisch goud won op de 100 meter van 1984 en 1988 en vanaf 1984 op vier opeenvolgende Spelen goud pakte bij het verspringen.

Terwijl velen zeggen dat de Spelen van Tokio met een jaar moeten worden uitgesteld, pleit Lewis voor de zomer van 2022. „Dat geeft ons (de atletiek) een kampioenschap ieder jaar in de komende vier jaar. we hebben dan een WK atletiek in 2021 en 2023 en ertussenin de Spelen van Tokio en in 2024 de Spelen van Parijs.”

Volgens de atleet komt er ook geen overlap met het WK voetbal, want dat vindt in Qatar in de winter plaats.

World Athletics bereid om WK atletiek 2021 te verschuiven bij uitstel Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics is bereid om het WK atletiek van 2021 in het Amerikaanse Eugene (Oregon) te verschuiven als het tot uitstel komt van de Olympische Spelen, zo werd maandag bekendgemaakt.

Volgens World Athletics is daarover al contact geweest met de lokale organisatoren, die de internationale atletiekbond daarop verzekerd hebben met hun partners en andere betrokkenen in overleg te gaan of het toernooi in Eugene naar een andere datum kan “wanneer dat door omstandigheden noodzakelijk zou zijn”, zo liet World Athletics weten.

Canada boycot Olympische Spelen in Tokio, ook Australië, Groot-Brittannië en Noorwegen zien het niet meer zitten
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.