Zelfs niet-uitgestelde koersen leven in angst: “Sponsors haken af, nieuwe vinden wordt lastig”

Zelfs niet-uitgestelde koersen leven in angst: “Sponsors haken af, nieuwe vinden wordt lastig”

Anzegem organiseerde in 2018 al het BK tijdrijden. Op 21 juni volgt normaal het BK op de weg. Foto: Marc Van Hecke

De gevolgen van de coronacrisis zijn verre van gekend. Maar dat de verwachte economische terugslag ook invloed zal hebben op in de nabije toekomst geplande wielerwedstrijden, staat nu al vast. “Veel sponsors beginnen te twijfelen”, klinkt het bij de organisatoren van het BK in Anzegem (21 juni). “De inspanningen om uit de crisis te raken, zullen van iedereen moeten komen”, zegt Nick Nuyens, organisator van Dwars door het Hageland (17 juni).

Aan een eventuele annulering van hun koersen denken de verschillende organisatoren niet. “Natuurlijk willen we dat de wedstrijd doorgaat”, zegt Jef Van den Bosch, organisator van de Heylen Vastgoed Heiste Pijl op 6 juni. “Maar wie zou het mij kwalijk nemen, mocht ik de handdoek werpen? In deze omstandigheden niemand, denk ik.”

Van den Bosch kijkt vooral naar zijn vip-gebeuren. “Ik ontvang jaarlijks zo’n 800 mensen in mijn VIP-dorp. Zal dat mogen doorgaan? Indien ja, krijg ik mijn tent nog gevuld? Ik durf straks amper bij een sponsor langs te gaan. Deze crisis zal iedereen voelen. Maar ook zonder vips gaat mijn wedstrijd door. Ik heb mijn title sponsor en nog enkele andere partners.”

BK Anzegem

Dé meest tot de verbeelding sprekende afspraak voor de komende maanden is ongetwijfeld het BK in het West-Vlaamse Anzegem. “We mikken op tussen de 2.500 en 3.000 vips de teller staat momenteel op 1.462”, klinkt het.

Perfect op schema, ware het niet dat corona voor een heuse stilstand heeft gezorgd. “Zonet kregen we nog telefoon van een sponsor ter waarde van 10.000 euro die afhaakt”, aldus de organisatoren. “Ondernemers weten nog niet welke impact de crisis op hun bedrijf zal hebben en slaan bijgevolg aan het twijfelen. Sponsors haken af, nieuwe vinden wordt lastig. Als je dan draait op een budget tussen 800.000 en 900.000 euro, dan is het momenteel echt wel lastig werken. Sportief werken we voort aan de organisatie van ons BK, financieel staat momenteel alles on hold.”

“Geen vip, geen koers”

Nick Nuyens organiseert op 17 juni Dwars door het Hageland, een wedstrijd die gepromoveerd is tot de ProSeries. “Cru gesteld: geen vip, geen koers”, vertelt de ex-profrenner. “Mijn koers is klaar om georganiseerd te worden, met Duracell heb ik een uitstekende title sponsor, maar zolang we niet weten wat er mag, is het ook voor ons koffiedik kijken. Mijn deelnemersveld is internationaal. Zullen er reisrestricties zijn, moeten we speciale maatregelen nemen? Veel is nog onduidelijk. Wat ik wel weet: alle betrokken partijen – organisatoren, ploegen en federaties ­– zullen samen naar oplossingen moeten zoeken. Geen wedstrijden betekent voor de ploegen geen exposure en voor de federatie minder inkomsten. De inspanningen om straks uit de crisis te raken, zullen van iedereen moeten komen.”

Ook Christophe Impens, met Golazo in juni organisator van de Baloise Ronde van België en de Elfstedenronde, pleit voor een herbekijken van heel wat modellen. “Onze twee wedstrijden zijn gelukkig niet al te afhankelijk van het vip-gebeuren, maar het is nu al duidelijk dat we heel ernstig zullen moeten nadenken over hoe we in de toekomst grote sportevenementen organiseren.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.