Kathy Pauwels verliest lievelingstante: “Ze moest weg uit het ziekenhuis om plaats te maken”

Kathy Pauwels verliest lievelingstante: “Ze moest weg uit het ziekenhuis om plaats te maken”

Foto: Photo news

“Mijn lievelingstante met hartfalen moest haar ziekenhuisbed afstaan. De dag daarna is ze thuis overleden.” Die boodschap zette voormalig tv-gezicht Kathy Pauwels (53) op Twitter. De vrouw van 83 woonde in Zwitserland, aan de grens met Italië, en werd ontslagen om capaciteit vrij te maken voor coronapatiënten.

“De familie had nochtans een duidelijk signaal gegeven aan het ziekenhuis. Het lijkt ons te vroeg, zeiden ze. Ze is nog niet klaar om naar huis te gaan. Mijn tante woonde bovendien alleen. Maar de artsen vonden toch dat ze voldoende was aangesterkt. En dat ze die beslissing zo moesten nemen, in het licht van de coronacrisis. Ook gezien haar leeftijd”, vertelt Pauwels. Diezelfde nacht overleed ze. “Het was haar zoon die ’s ochtends merkte dat ze niet reageerde op zijn telefoontjes en haar daarna thuis vond.”

Het is een opmerkelijke ethische discussie, vindt Pauwels. “Voor wie kies je, als er gekozen moet worden. Want het is altijd iemands familie. Maar ik wil niemand met de vinger wijzen, want je mag ook de mentale impact niet onderschatten op de artsen die de knoop moeten doorhakken. Gelukkig bevinden we ons in ons land nog niet in zo’n uiterste situatie.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN