ASO denkt nog niet aan annuleren Tour, maar zal wellicht wel maatregelen moeten nemen

ASO denkt nog niet aan annuleren Tour, maar zal wellicht wel maatregelen moeten nemen

Foto: AP

De Tour de France gaat voorlopig nog altijd op het geplande tijdstip door, van 27 juni tot 19 juli. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien op basis van communicatie tussen de teams en organisator ASO.

Na het verplaatsen van het EK voetbal naar 2021 en de vele twijfels omtrent de Olympische Spelen, is de Ronde van Frankrijk het derde en laatste groot sportevenement voor de komende zomer waarover vragen rijzen. Tot nu toe viel er vanuit de hoek van organisator ASO weinig te melden en ook nu is er nog geen officiële communicatie. Toch meent Le Parisien te weten dat de Tour zal doorgaan, weliswaar in een fel gewijzigd kleedje. ASO krijgt daarbij de steun van de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu. “We staan in contact met ASO en beseffen dat het van kapitaal belang is dat wedstrijden van deze omvang kunnen doorgaan”, zei ze gisteren aan de Franse zender France Inter.

Hoe deze aangepaste Tour er zal uitzien? Volgens Le Parisien wil ASO zich spiegelen aan Parijs-Nice, de rittenkoers die begin maart nog wel werd gereden. Dat betekent: geen publiek aan start en aankomst en geen vips aan de teambussen. Alleen is de Tour zoveel groter. Daarom zou ASO ook de publiciteitskaravaan of vipdorpen afschaffen. Enkel indien ASO bereid is die drastische maatregelen te nemen, zal het de toestemming krijgen om Frankrijk te doorkruisen. Enkele vragen blijven onbeantwoord. Wat doe je met het publiek onderweg? En vooral: hoe hou je de fans weg van de sleutelpunten op het parcours, meer bepaald de cruciale beklimmingen en aankomsten bergop?

De Tour start op 27 juni in Nice en eindigt op 19 juli in Parijs en loopt hoogst uitzonderlijk volledig over Frans grondgebied, wat een voordeel is voor ASO. Zo is enkel de Franse overheid betrokken partij.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.