Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Wie van de Belgian Tornados blijft ook aan boord als de Spelen een jaar verschoven worden? BELGA

Hoe kijken Belgische dertigers naar een dreigende verschuiving?

Bij uitgestelde Spelen: handdoek gooien of niet?

De Borlées (32 jaar)

Kevin twijfelt, Jonathan bereid om door te gaan

De Belgian Tornados zijn onlosmakelijk verbonden met de tweeling Kevin en Jonathan Borlée, dertigers intussen en allang aan de top in een slopende discipline als de 400m. “Als de Spelen in 2021 zouden plaatsvinden, zou dat voor mij een harde klap zijn. Ik weet niet of ik er dan nog bij zal zijn”, zegt Kevin. “Op dit moment kan ik dat heel moeilijk zeggen. De voorbereiding die we nu meemaken, is in elk geval mentaal bijzonder zwaar.”

Jonathan, een jonge vader, twijfelde aanvankelijk of Tokio 2020 meteen ook zijn adieu zou zijn. Stel dat de Spelen in 2021 zouden plaatsvinden? “Mogelijk waren deze Spelen mijn afscheid”, zegt hij. “Maar als de Spelen een jaar worden uitgesteld, dan zal mijn carrière nog een jaar langer duren, dat is zeker.” Versta: hij wil doorgaan.

Pieter Timmers (32 jaar)

“Ik kan me niet nog een jaar opladen“

Alsof enkele klaplongen, een hersenvliesontsteking, gehavende nachten (door een slechtslapend dochtertje) en een ongelukkige voetblessure (door een trap in een schroef) nog niet volstonden, moet Pieter Timmers in zijn nadagen nog het hoofd bieden aan een pandemie van Bijbelse omvang. “Ik kan en wil me niet nog eens meer dan een jaar opladen”, verklaarde hij.

In Londen 2012 veroorzaakte Timmers met een straffe chrono in de reeksen een eerste rimpel – Who the hell is Pieter Timmers?, vroeg de BBC zich toen af – in het internationale zwemmen. Vier jaar later in Rio knalde de Limburger naar olympisch zilver op de 100 meter vrije slag. Individueel en als motor van het aflossingsteam zit hij aan tien medailles op internationale kampioenschappen, maar de coronacrisis doet hem nu vrezen voor een “lullig afscheid”. Een verschuiving naar later dit jaar blijft voor hem wél een optie. “Ik blijf hopen, anders ben ik me voor niets dag in dag uit aan het afbeulen.”

Dirk Van Tichelt (35 jaar)

“Ik word er niet jonger op“

Judoka Dirk Van Tichelt streeft nog naar een ticket voor Tokio 2020, maar zag de meeste kwalificatietoernooien van de kalender verdwijnen. Uitstel naar 2021 zou hem meer selectiekansen bieden, maar kan zijn lichaam die slopende trainingen nog aan? “Ik blijf alleszins gewoon doortrainen. Pas bij een officieel uitstel zal ik beslissen of ik al dan niet voortdoe, maar ik ontken niet dat het moeilijk zou worden. Ik word er ook niet jonger op. En de manier waarop ik momenteel trainingen moet combineren met mijn twee kleine kinderen, is ver van evident. ’s Morgens maak ik van mijn fitnessruimte een soort speeltuintje voor hen, terwijl ik mijn oefeningen doe. In de namiddag trekken we dan naar buiten. Misschien krijg ik een van de volgende weken weleens een dipje. Maar goed, er zijn momenteel belangrijker kwesties.”

En wat met het sabbatjaar van hockeycoach Shane McLeod?

Anno 2020 is België, als wereldkampioen en nummer 1 op de mondiale ranking, de maat der dingen in het internationale hockey. De Nieuw-Zeelandse bondscoach Shane McLeod zou dus liever geen uitstel zien. “Andere landen krijgen dan de kans om ons in te halen.”

Voor McLeod zelf liggen de zaken gecompliceerder. Hij had vorig jaar aangekondigd om na de Olympische Spelen aan een sabbatjaar te beginnen. Zet een olympische verschuiving die plannen on hold? En hoe zit dat dan met een nieuwe bondscoach, waarvoor de Nederlander Michel van den Heuvel, de huidige T3 van de Lions, in poleposition ligt? “De Spelen blijven voor mij prioriteit. Ik heb hierover al met de federatie gesproken, maar het is geen eenvoudige kwestie. Zij gingen ervan uit dat ik op een bepaalde datum zou stoppen, waarna er een nieuwe coach zou aantreden. Maar uiteraard zou ik mijn missie graag voltooien.“

In 2021 zal zowat de helft van zijn Lions dertigplusser zijn, maar McLeod vreest geen afhakers. “Niemand wil de kans op olympisch goud missen. Die bijkomende maanden zouden de jongere spelers kunnen gebruiken om een belangrijkere rol op te eisen. Maar als de Spelen langer dan een jaar uitgesteld worden, wordt het misschien wel een ander verhaal.“

Het beste van Enkel voor abonnees