Asterix-tekenaar Albert Uderzo (92) overleden

Video: Het Nieuwsblad

De Franse striptekenaar Albert Uderzo is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat laat zijn familie weten. Uderzo was vooral bekend als de bedenker en tekenaar van Asterix.

“Alberto Uderzo is thuis in Neuilly gestorven in zijn slaap door een hartaanval die niets te maken had met het coronavirus. Hij was al enkele weken erg moe”, zegt zijn schoonzoon Bernard de Choisy.

Kleurenblind

Uderzo werd op 25 april 1927 in Reims geboren als zoon van Italiaanse migranten. Ondanks zijn kleurenblindheid groeide hij eind jaren veertig uit tot een van de meest succesvolle tekenaars van zijn generatie.

In 1951 leerde hij Goscinny kennen, en samen maakte ze verschillende stripseries waaronder die over Johan Pikbroek en de jonge reporter Luc Junior. Het meeste succes hadden ze echter met Asterix, waarvan het eerste verhaal verscheen in 1959 in het stripblad Pilote. Hun eerste stripalbum werd twee jaar later uitgebracht.

Miljoenen strips verkocht

Wereldwijd werden er miljoenen strips verkocht van Asterix en Obelix. De verhalen over de Gallische krijgers verschenen in meer dan 100 talen en dialecten. Zelf maakte Uderzo er geen geheim van dat hij meer affiniteit had met Obelix dan met Asterix.

Tot 1977, het jaar dat Goscinny stierf op 51-jarige leeftijd, bracht het duo meer dan 20 albums uit. Daarna zette Uderzo de serie alleen voort, als tekenaar en tekstschrijver. Het eerste album dat hij helemaal alleen maakte verscheen in 1980, en heette ‘De diepe kloof’.

Artrose

Vanaf 2009 tekende Uderzo, die artrose had, steeds minder. Twee jaar later gaf hij de fakkel door aan Jean-Yves Ferri en Didier Conrad. Hun eerste strip ‘Asterix bij de Picten’ verscheen in 2013.

Volgens Le Monde werd Uderzo niet graag tot de Frans-Belgische striptraditie gerekend. Hij vond dat hij niets Belgisch had, en zei dat de Amerikanen hem hadden leren tekenen toen hij strips maakte voor Walt Disney.

Asterix-tekenaar Albert Uderzo (92) overleden
Foto: REUTERS
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees