Frederik Van Lierde neemt in september Belgisch afscheid met eigen triatlon in Menen

Frederik Van Lierde neemt in september Belgisch afscheid met eigen triatlon in Menen

Foto: BELGA

De laatste Belgische triatlon van Frederik Van Lierde (40 jaar) op Belgische bodem wordt een nieuwe en eigen race in zijn thuisbasis Menen. Dat heeft de voormalige wereldkampioen en Sportman van het Jaar 2013 dinsdag aangekondigd. De triatlon over de halve afstand (1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer lopen) zal plaatsvinden op 13 september.

“Oorspronkelijk zou het de laatste triatlonwedstrijd uit mijn carrière worden, maar het coronavirus beslist daar anders over en allicht ga ik nadien nog andere internationale wedstrijden in oktober en november doen. Het wordt geen gala-wedstrijd of een criterium, maar een echte toprace op een mooi parcours”, vertelde Van Lierde.

De 1,9 kilometer zwemmen worden afgelegd in de Leie, gevolgd door 3 ronden van 30 kilometer fietsen waarin ook een stukje van de finale van Gent-Wevelgem zit verwerkt. De afsluitende halve marathon loopt door het stadscentrum van Menen en komt aan op de atletiekpiste van het Vaubanstadion. “De stad Menen heeft mij zelf gecontacteerd met de vraag of ik het zag zitten om mee te doen. Het is exact 25 jaar geleden dat het BK plaatsvond in Menen, voor mij was dat het moment waarop ik van de triatlonsport ben gaan houden. Ik hoop dat er een massa volk op af komt. De Belgische fans hebben mij de voorbije jaren weinig aan het werk kunnen zien in eigen land, ik doe dit voor hen. Hopelijk kan alles doorgaan en strooit het coronavirus geen roet in het eten. 13 september is voorlopig nog ver genoeg weg. Als de race zou afgelast worden, krijgen de mensen uiteraard hun geld terug.”

20 dagen geleden knalde Van Lierde op een trainingsritje in het Spaanse Girona met zijn fiets door de achterruit van een auto. “Ik heb nog wel een wonde aan mijn hoofd, maar voor het overige ben ik lichamelijk oké. Ik heb veel geluk gehad, mijn fietshelm heeft mijn leven gered. Ik ben al terug aan het trainen. Van de Belgische lockdown heb ik niet al te veel last. Als triatleet ben je het gewend om langere periodes alleen te trainen voor een doel op lange termijn. Ik kan buiten lopen en fietsen en voor mijn zwemtrainingen kan ik terecht in één van de zwembaden van de militaire kazernes. Het enige vervelende is dat ik nu niet weet voor welk doel ik aan het trainen ben. Maar er zijn nu veel mensen met ergere problemen, dus ik klaag niet.”

Aangepast programma met Ironman van Nice, maar geen Hawaï of jaartje extra

Van Lierde zou zijn laatste seizoen normaal gezien beginnen op 26 april met een halve triatlon in het Spaanse Peniscola, maar die wedstrijd is al afgelast. Ook de volgende races op zijn kalender - de Ironman 70.3 van Aix-en-Provence (17 mei) en Ironman van Nice (14 juni) - worden ook moeilijk. Die Ironman van Nice is trouwens het hoofddoel in het afscheidsjaar van Van Lierde. Hij won die wedstrijd al vijf keer en kan met een zesde zege alleen recordhouder worden. Verder staan ook nog de Ironman 70.3 van Les Sables d’Olonne (5 juli) en de Embrunman (15 augustus) op het programma. En daar komt dus nog minstens één wedstrijd in oktober of november bij als definitief internationaal afscheid. “Ik hoop toch nog dat de Ironman van Nice kan doorgaan, want ik wil héél graag dat record. Als die wedstrijd naar het najaar wordt verzet, neem ik er sowieso deel.”

Het hoogtepunt in de carrière van Frederik Van Lierde lag uiteraard op Hawaï, waar hij in 2013 als tweede Belg ooit wereldkampioen werd. Maar zoals eerder al aangekondigd denkt hij er niet aan om in zijn laatste jaar nog naar The Big Island af te zakken. “De voorbije jaren is het door externe omstandigheden telkens misgelopen in Hawaï. Ik kom er liever niet meer. Als je naar Hawaï gaat moet je het hele seizoen erop afstemmen, anders ga je beter niet. Dan kies ik liever voor een andere wedstrijd. Ik voel ook niet meer de nood om mij er te gaan bewijzen. Ik hem ooit al eens gewonnen, dat pakken ze mij niet meer af. Maar ik wil elders nog wel eens laten zien wat ik nog in mijn mars heb. Ik wil mooi afscheid nemen op het hoogste niveau.”

En eventueel toch verder doen tot 2021? “Dat ga ik zeker niet doen. Ik heb drie jaar geleden beslist dat dit mijn laatste jaar zou worden, ik ga daar nu niet meer van afwijken. Ik heb niks meer te bewijzen, ik heb genoeg gewonnen in mijn carrière. Ik begin volgend jaar trouwens aan mijn opleiding als onderofficier in het leger als lid van Defensie.”

Meer info op: www.triatlonmenen.be/

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.