Dringende oproep aan Gentse bedrijven

“Schenk ons mondmaskers, we hebben ze nu nodig!”

“Schenk ons mondmaskers, we hebben ze nu nodig!”

Foto: BELGAIMAGE

Gent -

Gentse burgers hebben afgelopen weekend massaal gestikt en genaaid maar de bedrijven laten het voorlopig afweten. Op het inzamelpunt voor professionele mondmaskers aan de Vliegtuiglaan zijn gisteren en vandaag nog maar bitter weinig donaties gedaan.

“Huisartsen, tandartsen, zelfstandige vroedvrouwen en begrafenisondernemers werken in gevaarlijke omstandigheden zonder bescherming of zitten tegen het einde van de week door hun voorraad mondmaskers heen”, zegt Leen Van Zele, die het inzamelpunt voor bedrijven coördineert . “Het is voor deze mensen dat er deze week nog dringend maskers nodig zijn.”

Die maskers kunnen niet gemaakt worden door vrijwilligers maar moeten worden geschonken door bedrijven die ze op dit ogenblik kunnen missen. Het gaat om handschoenen, alcoholgel en schorten maar vooral om mondmaskers van de modellen FFP2 en FFP3.

Het inzamelpunt voor bedrijven opende vrijdagnamiddag maar de eerste resultaten zijn eerder bedroevend, geeft ook Leen Van Zele toe: “Een bedrijf heeft 50 schorten geschonken en een ander 30.000 handschoenen. En dat is het zowat.”

Vals gevoel

“Het zou kunnen dat het bericht van de levering van enkele miljoenen professionele maskers uit het buitenland gisteren de mensen het valse idee heeft gegeven dat het nu niet meer nodig zou zijn. Dat klopt echter niet. Deze week is dat écht wel nog nodig.”

Zij herhaalt dan ook haar oproep aan bedrijven die nog beschermend materieel hebben liggen om dit zo snel mogelijk binnen te brengen in het magazijn van de stedelijke dienst Facility Management. Het inzamelpunt bevindt zich aan de Vliegtuiglaan 5 maar is via de gps beter bereikbaar via de Zuiddokweg. Dat kan op weekdagen tussen 8 en 16 uur. Er hoeft niet vooraf gebeld te worden.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer