Japanse premier en IOC-voorzitter bereiken akkoord om Olympische Spelen met een jaar uit te stellen

Japanse premier en IOC-voorzitter bereiken akkoord om Olympische Spelen met een jaar uit te stellen

Foto: AFP

De Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach hebben een akkoord bereikt om de Olympische Spelen met maximaal een jaar uit te stellen, zo werd dinsdag bekendgemaakt. Ook de Paralympische Spelen worden uitgesteld.

LEES OOK. “Tokio 2021, een dure maar de minst slechte oplossing” (+)

Abe lanceerde het voorstel tijdens een telefoongesprek met Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vanwege de pandemie van het coronavirus was er dinsdag overleg gepland tussen de IOC-voorzitter en de Japanse regering. Eerder vernam nieuwsagentschap Kyodo al van een regeringsbron dat Japan zou vragen om de Spelen met maximaal een jaar te verschuiven.

Volgens Abe was Bach “100 procent” akkoord met zijn vraag. “Ik heb een uitstel van ongeveer een jaar gevraagd zodat atleten kunnen deelnemen onder de beste omstandigheden en toeschouwers zich veilig kunnen voelen”, aldus Abe, daarmee bevestigend dat de Spelen naar 2021 verhuizen.

Japanse premier en IOC-voorzitter bereiken akkoord om Olympische Spelen met een jaar uit te stellen
Bach en Abe schudden elkaar de hand. Foto: EPA-EFE

Ook Yoshiro Mori, voorzitter van het organisatiecomité, Tokio-gouverneur Yuriko Koike en olympisch minister Seiko Hashimoto namen deel aan de gesprekken tussen Japan en het IOC. Dat kwam niet veel later met een statement.

Nog geen precieze datum

“In de huidige omstandigheden en gebaseerd op de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kwamen de IOC-voorzitter en de Japanse premier tot de conclusie dat de Olympische Spelen verplaatst moeten worden tot een datum na 2020, maar niet later dan de zomer van 2021”, klinkt het. “Om de gezondheid te vrijwaren van de atleten, iedereen die betrokken is bij de Spelen en de internationale gemeenschap.”

Een precieze datum is er vooralsnog dus nog niet. “Een aantal mogelijkheden zullen besproken worden door onze coördinatiecommissie en het Japanse organisatiecomité”, zo maakte IOC-voorzitter Thomas Bach dinsdag bekend.

Uitstel, geen afstel

Van een definitieve afgelasting van de Spelen kan er geen sprake zijn. Ook daarover bereikten beide partijen een akkoord. Nog volgens de Japanse premier zou het IOC een buitengewone vergadering plannen om het uitstel te bespreken en het licht definitief op groen te zetten. De uiteindelijke beslissing ligt bij het IOC, de stad Tokio en het Japanse olympische comité. Zij ondertekenden in 2013 immers het contract om de Spelen naar Japan te halen. Zonder akkoord met het lokale organisatiecomité zou een uitstel van de Spelen het IOC duur te komen staan.

Het IOC deelde ook mee dat de olympische vlam in Japan zal blijven en dat er niet geraakt zal worden aan de naam ‘Tokio 2020’.

Japanse premier en IOC-voorzitter bereiken akkoord om Olympische Spelen met een jaar uit te stellen
Thomas Bach. Foto: AFP

IOC-voorzitter focust niet op financiële gevolgen

Bach wil nog niet aan de financiële gevolgen denken van het dinsdag aangekondigde uitstel van de Olympische Spelen van Tokio, vanwege de pandemie van het coronavirus. “Het gaat hier om het beschermen van mensenlevens”, maakte Bach dinsdag bekend. “Dat is op momenteel onze prioriteit, niet het financiële aspect.”

Ook Paralympische Spelen uitgesteld: “Enige logische optie”

Net als de Olympische Spelen worden ook de Paralympische Spelen, die van 25 augustus tot 6 september voorzien waren in Tokio, uitgesteld omwille van de coronacrisis. “Dit was de enige logische optie”, reageert Andrew Parsons, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

“Onze eerste prioriteit moet altijd de gezondheid en het welzijn van de mensen zijn. Een sportevenement organiseren tijdens deze pandemie is eenvoudigweg niet mogelijk”, stelt Parsons. “Sport is op dit moment niet het belangrijkst, mensenlevens redden is dat wel. Het is daarom essentieel dat al het nodige wordt gedaan om de verspreiding van deze ziekte te beperken.”

“Door deze beslissing nu te nemen, kan iedereen betrokken bij de paralympische beweging volledig focussen op de eigen gezondheid in deze ongekende en moeilijke tijden”, besluit de IPC-voorzitter.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.