Economen: “Trumps plan voor snelle opstart economie kan situatie verslechteren”

Economen: “Trumps plan voor snelle opstart economie kan situatie verslechteren”

Trump, met achter hem dokter Fauci. Foto: AFP

Economen waarschuwen voor de nadelige effecten van Trumps plan om de economie zo vlug mogelijk weer op te starten. Zij denken dat het averechts kan werken als de Amerikaanse president de coronamaatregelen te vroeg afzwakt.

Voormalig IMF-hoofdeconoom Maury Obstfeld waarschuwt voor meer chaos in het land wanneer de president de regels versoepelt, terwijl lokale bestuurders juist strengere maatregelen nemen. Bovendien vreest hoofdeconoom Michael Feroli van JPMorgan Chase dat de economie een tweede klap krijgt als de soepelere regels een nieuwe piek in het aantal besmettingen veroorzaken. Dat zou tot een diepere en langere recessie kunnen leiden.

De oproep van de president leidde tot irritatie bij veel gouverneurs, die nu juist strenge maatregelen treffen om de crisis te beteugelen. “Ik hoop en bid dat Trump iets weet wat wij allen niet weten”, aldus gouverneur van West-Virginia en Trump-aanhanger Jim Justice.

Trump zei dinsdag dat hij de economie graag weer ziet draaien rond Pasen op 12 april. “Op Paaszondag zullen we weer volgepakte kerken zien door het hele land”, voegde hij toe. Op vraag van een journalist verduidelijkte Trump dat hij bij de beslissing zal overleggen met zijn adviseurs, onder wie dokter Fauci.

Flexibel

De gerenommeerde Amerikaanse viroloog Anthony Fauci benadrukte: “Het is heel flexibel. Je kan naar een datum kijken, maar je moet heel flexibel zijn. Je moet constant evalueren hoe haalbaar het is. Natuurlijk zal niemand de dingen willen terugschroeven als je ziet hoe het gaat in een plaats als New York City. Dat is gewoon geen goede gezondheidspraktijk en gezond verstand.”

“Maar dit is een groot land en we moeten kijken naar de verspreidingsgraad. (...) En het kan na een tijd blijken dat bepaald gebieden heel anders zijn dan andere gebieden”, aldus Fauci. “Je wil het misschien niet behandelen als één kracht voor het hele land, maar kijken naar flexibiliteit in verschillende gebieden. Mensen kunnen het misschien misinterpreteren dat alles ineens opgeheven zal worden, dat zal niet gebeuren. We moeten kijken naar de data. En we moeten weten wat er aan de hand is in de delen van het land waar er geen overduidelijke uitbraak is. Is er iets onder de oppervlakte, waarbij je zegt: wacht, we kunnen beter voorzichtig zijn en hard ingrijpen of moet je daar niet zo strikt zijn? Het is kijken naar informatie die we tot dit moment nooit hadden.”

Trump zei de viroloog te volgen en zijn beleid te zullen baseren op “harde feiten”.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer