Bijna 1.000 vrijwilligers op Gent Helpt: Alles uit de kast voor oudere Gentenaars

Bijna 1.000 vrijwilligers op Gent Helpt: Alles uit de kast voor oudere Gentenaars

Foto: Stad Gent

Gent -

Door de strenge social distancing-maatregelen moeten oudere Gentenaars het plots zonder hun fysieke netwerk stellen. De Stad Gent stelt alles in het werk om hen bij te staan. Zo bracht Gent Helpt al bijna 1.000 vrijwilligers op de been voor hen.

De Stad Gent bundelt sinds donderdag 19 maart 2020 alle hulpvragen en -initiatieven op het platform Gent Helpt en brengt hulpbehoevenden in contact met vrijwilligers. Ondertussen hebben zich al meer dan 950 Gentenaars aangemeld als vrijwilliger. Er liepen een 75-tal hulpvragen binnen van Gentenaars en organisaties. De meest gestelde vragen zijn hulp om boodschappen te doen, een telefoontje voor een babbel, en hulp bij het bereiden van maaltijden of om huisdieren op te vangen en uit te laten.

18.400 75-plussers

“Naast de extra vrijwilligers die we op de been brengen, bekijken we ook hoe we medewerkers kunnen inzetten die nu tijdelijk technisch werkloos zijn om organisaties te ondersteunen. We vragen alle Gentenaars om problematische situaties te melden”, zegt Astrid De Bruycker (sp.a), schepen van Welzijn en Vrijwilligersbeleid. De elf lokale dienstencentra van de Stad Gent belden de voorbije week zo’n 2.500 oudere buurtbewoners op en leverden hulp waar nodig.

Die hulp gaat van maaltijden en begeleiding tot een telefoontje met gelukswensen richting jarigen om hen een hart onder de riem te steken. “Alle 75-plussers, in totaal 18.400 Gentenaars, kregen een brief met alle informatie over wat de lokale dienstencentra voor hen kunnen doen”, zegt Rudy Coddens (sp.a), schepen van Zorg en Ouderbeleid. “Normaal vertrekken we vanuit een groepswerking, nu moeten we bezoekers apart ondersteunen en begeleiden.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio