Thuisquarantaine voor wie aankomt op luchthaven Zaventem via “informatieblad”, ook wie mensen ophaalt gevraagd binnen te blijven

Thuisquarantaine voor wie aankomt op luchthaven Zaventem via “informatieblad”, ook wie mensen ophaalt gevraagd binnen te blijven

Foto: Photo News

Alle reizigers die met het vliegtuig aankomen op Brussels Airport, krijgen de instructie om zichzelf gedurende twee weken in thuisquarantaine te plaatsen. Dat staat op een informatieblad over het coronavirus dat alle aankomende reizigers krijgen, meldt de luchthaven woensdag op Twitter.

“De federale overheid heeft besloten dat elke aankomende passagier zo’n informatieblad moet krijgen”, zegt Ihsane Chioua Lekhli, woordvoerster van Brussels Airport. “Wij werken hier graag aan mee en zorgen voor de goede uitvoering van de beslissing.”

Het informatieblad geeft reizigers die terugkeren van een verblijf in het buitenland de boodschap: “U dient een quarantaine van 14 dagen in uw domicilie te respecteren.” Ook gaan werken is uit den boze, tenzij dat van thuis kan. En de reizigers krijgen de instructie om de regels van ‘social distancing’ te eerbiedigen.

Bovendien gelden dezelfde instructies - dus inclusief thuisquarantaine - ook voor familie of vrienden die de reiziger gaan oppikken op de luchthaven om hem of haar naar huis te brengen.

Extra controles

De voorbije dagen werden de inspanningen opgevoerd om de coronamaatregelen ook op de luchthaven stipt te laten naleven. Want regels zoals ‘social distancing’ werden door passagiers niet altijd even goed gevolgd, bijvoorbeeld aan de bagageband, ondanks stickers op de vloer, posters aan de muren en omgeroepen boodschappen. Daarom werd dinsdag een deel van de reserve van de federale politie naar de luchthaven gestuurd voor extra controles.

Net als aan grensovergangen wordt ook op de luchthaven gecontroleerd of de verplaatsingen van reizigers wel degelijk essentieel zijn, met andere woorden of ze terugkeren naar huis of moeten vliegen voor het werk. “Er zijn al enkele reizigers na aankomst op Brussels Airport met het vliegtuig teruggestuurd”, aldus Chioua Lekhli.

Een andere maatregel is dat alleen wie op de luchthaven werkt of zelf reist, de gebouwen mag betreden.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer