Politiezone Puyenbroeck: "Geen massa pv's, wel veel waarschuwingen tot nu toe"

Politiezone Puyenbroeck: "Geen massa pv's, wel veel waarschuwingen tot nu toe"

Korpschef Koen Van Poucke: "Vooral waarschuwingen tot nu toe, wegens onvoldoende informatie in beginfase" Foto: Geert Herman

Lochristi - Hoe zit het met de overtredingen tegen de coronamaatregelen? In Vlaanderen werden sedert de lockdown light van 18 maart al 2600 processen-verbaal opgesteld. Daarvan 281 in Oost-Vlaanderen, en 206 in Gent zelf. Nog een 75-tal dus in de rest van de provincie. "Exacte cijfers kan ik nu niet meteen meedelen", liet korpschef Koen Van Poucke van Regio Puyenbroeck ons gisteravond laat weten, "maar het zullen er zeker geen massa zijn. Er zijn wel veel waarschuwingen gegeven, maar dan enkel en alleen omdat de mensen niet voldoende geïnformeerd waren in de initiële fase."

"Weet dat we extra-coronaploegen op de baan hebben, dat we intens samenwerken met de federale politie en dat we aan grenspatrouilles doen. Een groot aantal van de grensovergangen in Wachtebeke, Moerbeke-Waas en Zelzate is trouwens fysiek afgesloten door middel van betonblokken en hekwerk. Even over de grens gaan om te gaan tanken is dus geen goed idee, want dat zal een fikse boete opleveren", klinkt het. In de buurzones, zoals Rhode & Schelde,is eenzelfde tendens merkbaar: er zijn slechts 8 effectieve pv's op een week uitgeschreven, maar er zijn wel 67 bestuurlijke afhandelingen - de stap voor een eventueel proces-verbaal - in Destelbergen, Melle, Oosterzele en Merelbeke. Te grote gezelschappen, niet-essentiële verplaatsingen, onvoldoende social-distancing zijn de belangrijkste overtredingen op Vlaams niveau. 
Het wennen aan de opgelegde maatregelen en de waarschuwingsfase is ondertussen wel voorbij, zo blijkt. De procureurs-generaal willen dat elke inbreuk nu in een fikse boete van 250 euro resulteert. 

Een overzicht van de eerste pv's in Vlaanderen sinds 18 maart leest u op onze nationale pagina's.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio