Testcapaciteit geleidelijk uitgebreid naar 10.000 tests per dag, maar “niet voor gezonde mensen”

Testcapaciteit geleidelijk uitgebreid naar 10.000 tests per dag, maar “niet voor gezonde mensen”

Foto: Photo News

Het aantal testen op het coronavirus zal de volgende dagen gevoelig uitgebreid worden. De taskforce onder leiding van minister Philippe De Backer volgt een strategie die moet toelaten om de capaciteit geleidelijk op te drijven van 2.000 testen per dag nu tot 10.000 testen per dag. Voorlopig blijft het wel zo dat enkel zieke mensen in het ziekenhuis getest worden.

Voor de zeer acurate PCR-test, waarbij stalen afgenomen worden in het ziekenhuis, kon de capaciteit uitgebreid worden doordat universiteiten een nieuwe testmethode hebben ontwikkeld die minder reagentia gebruikt. Daarnaast stellen farma- en leveranciersbedrijven mensen, machines en reagentie ter beschikking. Biotechbedrijven gaan universitaire protocollen automatiseren.

Coris BioConcept ontwierp een test die voldoet om een triage uit te voeren in ziekenhuizen voor COVID-19-positieve patiënten. Zij verkregen woensdag een CE-markering en een goedkeuring van het geneensmiddelenagentschap (FAGG).

Voor het continue en op nog grotere schaal testen wordt gekeken naar antilichaamtests. Die zijn volgens De Backer op dit moment niet betrouwbaar genoeg. Eens de ontwikkeling verder op punt staat, kunnen artsen de tests uitrollen na de piek van de crisis, aldus de minister.

“We zetten nu door om de komende weken de testcapaciteit nog uit te breiden. Belangrijk is dat het basisprincipe van de teststrategie zélf niet verandert: we testen enkel zieke mensen in het ziekenhuis. Het heeft geen zin dat gezonde mensen straks naar artsen en ziekenhuizen gaan met de vraag om getest te worden op COVID-19”, aldus minister De Backer.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees