Minister De Crem sluit kilometerlimiet voor fietsen en wandelen niet uit en zegt alvast “dat tocht van 50 kilometer echt niet kan”

Pieter De Crem sluit niet uit dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag een kilometerlimiet oplegt voor buitenactiviteiten © BELGA

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) sluit niet uit dat er vrijdag tijdens de Nationale Veiligheidsraad een ‘straal’ wordt vastgelegd waarbinnen men nog dingen mag doen. Dat zegt hij in Het Journaal als reactie op de vraag van de lokale politie om dringend duidelijke regels in te voeren over hoever en hoelang er nog mag worden gefietst, gewandeld of gelopen.

csn

De Crem zegt wel al dat “een fietstocht van 50 kilometer helaas niet meer kan”. “En als daar verduidelijking over moet komen, dan zal die er komen na de Veiligheidsraad.” Hij benadrukt wel dat hij geen vragende partij is voor een regel zoals in Frankrijk, waar mensen maximaal één kilometer van huis mogen gaan voor niet-essentiële verplaatsingen. “Mensen hebben het recht om buiten te komen. Als men gaat zeggen dat het maar in een straal van één kilometer mag, dan zullen in steden honderden mensen uit dezelfde gebouwen dicht bij elkaar buiten zijn. Dat is alvast geen goede zaak. Daarnaast is er nog het psychologische aspect: zo wordt het precies leven in een openluchtgevangenis.”

LEES OOK. Politie wil dringend duidelijke regels over hoever je nog van huis mag fietsen, lopen of wandelen

Maar toch sluit De Crem niet uit dat er een afstandsbeperking komt. “Wandelen, lopen, fietsen... We raden dat aan, maar het is nu niet het juiste moment om grote fietstochten te ondernemen. Iemand die in zijn eentje gaat fietsen stelt misschien geen probleem, maar als iedereen dat doet, kan het erg druk worden. Dit gaat bovendien in tegen de geest van de genomen maatregelen, die net tot doel hebben het sociale leven een aantal versnellingen lager te schakelen.”

Ook deed de minister een oproep om zich nu echt aan de regels te houden. “We staan voor een moeilijke tiendaagse. Er is geen ruimte meer voor nonchalance of souplesse. En het gaat niet alleen over sporten. Privéfeestjes zijn niet meer toegelaten. Net zoals mensen geen gebruik meer mogen maken van kleine landwegen om alsnog naar het buitenland te gaan. De speeltijd is voorbij.”

De Crem benadrukt nog dat hij zeer aandachtig luistert naar de politieagenten op het terrein. “Zij zijn niet immuun voor Covid-19 en kunnen in contact komen met mensen die het niet nauw nemen met de maatregelen. Wij nemen hun opmerkingen dan ook zeer ernstig. Als wie moet toezien op de naleving van de maatregelen nood heeft aan een kwantificatie van de toegelaten verplaatsingen, dan nemen wij die opmerking zeer ernstig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie