Onenigheid over fietstochten: minister De Crem tegen, Van Ranst en De Block raden aan het “leefbaar” te houden

Onenigheid over fietstochten: minister De Crem tegen, Van Ranst en De Block raden aan het “leefbaar” te houden

Marc Van Ranst over fietstochten: “Aantal kilometer maakt het verschil niet”

Mag het of mag het niet? Er heerst onduidelijkheid over het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) houdt de deur op een kier voor een beperking, zoals in Frankrijk, maar minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en viroloog Marc Van Ranst zijn daar niet gewonnen. “Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregel niet nemen”, zei Van Ranst donderdagavond in De Afspraak op Canvas.

Pieter De Crem (CD&V) liet donderdag verstaan dat er een mogelijkheid bestaat dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag beslist een afstandsbeperking in te stellen voor uitstapjes met - of zonder - de fiets tijdens de coronacrisis. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zouden fietsttochtjes van 50 kilometer niet langer aan de orde zijn. De Crem reageerde daarmee op uitspraken van Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, die duidelijkere regels wil over wandelen, lopen en fietsen. Vandaag is er immers veel verwarring over wie al dan niet beboet moet worden.

“Wandelen, lopen, fietsen... We raden dat aan, maar het is nu niet het juiste moment om grote fietstochten te ondernemen”, zei De Crem. “Iemand die in zijn eentje gaat fietsen stelt misschien geen probleem, maar als iedereen dat doet, kan het erg druk worden. Dit gaat bovendien in tegen de geest van de genomen maatregelen, die net tot doel hebben het sociale leven een aantal versnellingen lager te schakelen.”

Tegenwind

Volgens Marc Van Ranst maakt het aantal kilometers bij een uitstapje niet uit. Dat zei hij in De Afspraak op Canvas. “Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregel niet nemen”, zei ‘s lands bekendste viroloog. ”Eigenlijk moeten we in deze crisis de virologische leer volgen. Wat kan er niet? Dingen waarbij er gevaar is dat mensen bij elkaar komen en het virus overdragen van de ene op de andere persoon. Het aantal kilometer dat u fietst, maakt volgens mij het verschil niet.” Afstand bewaren is belangrijker, aldus de viroloog.

LEES OOK. Sportartsen adviseren: “Zorg dat je binnen een uur terug thuis kan staan”

Maggie De Block deelt die mening. “Waar het eigenlijk om gaat, is dat de mensen niet allemaal samen op hetzelfde moment op de dijk moeten gaan fietsen”, zei ze donderdag. Wel moeten de regels over de afstand tussen de verschillende mensen in acht worden genomen. “En dan kan je in feite fietsen zover als je wilt. Maar ik begrijp dat de politie dat wil controleren.” Ook benadrukte ze dat “wandelen en fietsen gezond is voor de mensen”.

“Laat het ons wat leefbaar houden”, zei ze. “In andere landen mag u soms zelfs niet meer de deur uit. Wij willen dat mensen toch nog hun vrijheid hebben om te bewegen, om met de kinderen te gaan wandelen, om een fietstocht te doen.”

Het zal evenwel de politiek zijn die een beslissing neemt. De Crem sloot niet uit dat toch een afstandsbeperking opgelegd wordt voor uitstapjes in coronatijden door de Nationale Veiligheidsraad die ’s vrijdags samenkomt.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat mensen kunnen fietsen zover als ze willen zolang ze de nodige afstand houden. “Laat het ons wat leefbaar houden”, zei ze donderdagavond in “Het Journaal” op VRT. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem had eerder gezegd niet uit te sluiten dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag toch een afstandsbeperking oplegt voor uitstapjes in coronatijden.

Het onderwerp zal vrijdag ter sprake komen op de Nationale Veiligheidsraad. “Eerst en vooral is er een uiteenzetting en een stand van zaken van de wetenschappers. Dan moeten we zien waar we staan en of de mensen de regels voldoende hebben opgevolgd”, aldus de minister van Volksgezondheid. Ook is het volgens haar ook zeer belangrijk dat de sociale contacten met minstens 50 procent zijn afgebouwd.

“Om het virus toch bij zijn nekvel te houden, zoals onze viroloog Steven Van Gucht het zegt, moeten we allemaal een inspanning doen. Anders gaat de snelheid waarmee het virus om zich heen grijpt, niet naar beneden en dan komen we in de problemen. De mensen die ziek worden, daar zitten echt zware gevallen bij”, aldus nog De Block.

De voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, Nicholas Paelinck, bond donderdagochtend de kat de bel aan. Hij vroeg dat de Nationale Veiligheidsraad, die vrijdag opnieuw bijeenkomt, duidelijkere regels zou opleggen over wandelen, lopen en fietsen. Het advies luidt nu dat alles in de nabijheid van je huis moet gebeuren en dat het niet in groep mag, maar volgens Paelinck is dat te vaag. “Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag.”

bekijk ook

UITGELEGD. Hoe lang blijf je besmettelijk nadat je Covid-19 hebt opgelopen?

Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Hoe het coronavirus onze cellen kaapt

Corrigeer

NIEUWS