Vandaag stond normaal de E3 BinckBank Classic op het menu: “Meer dan ‘De kleine Ronde’”

Vandaag stond normaal de E3 BinckBank Classic op het menu: “Meer dan ‘De kleine Ronde’”

Vorig jaar was Stybar de beste. Maar ook Terpstra, Van Avermaet, Kwiatkowski, Thomas, Sagan, Cancellara en Boonen wonnen hier al. Stuk voor stuk toppers. Foto: BELGA

Harde tijden, ook voor de koers. Opdat u niet zou vergeten hoe schoon het wielrennen kan zijn, brengt uw krant een kleine hulde aan elke wedstrijd die dit voorjaar niet gereden wordt. Gewoon, als hart onder de riem. En om u er even aan te herinneren wat u vandaag mist

De kleine Ronde, zo wordt de E3 BinckBank Classic in Harelbeke weleens genoemd. Een week voor Vlaanderens Mooiste strijden de renners al eens over de hellingen en kasseien in de Vlaamse Ardennen. Maar dat is de wedstrijd oneer aandoen. De E3, in 1958 genoemd naar de autosnelweg tussen Harelbeke en Antwerpen, is meer dan een opwarmer. Bekijk de jongste winnaars maar: Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Greg Van Avermaet, Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Peter Sagan, Fabian Cancellara en Tom Boonen, met vijf zeges recordhouder. Stuk voor stuk toppers. En daar was vandaag zo goed als zeker een nieuwe vedette bijgekomen.

Maar de E3 Harelbeke, laten we die voor het gemak zo blijven noemen, staat er vooral om bekend om zichzelf opnieuw uit te vinden. Door de kalenderwijziging moest er plots worden georganiseerd op een vrijdag, zodat op zondag Gent-Wevelgem kon worden gereden. Wie dacht dat dit een stap terug zou zijn voor de wedstrijd, kwam bedrogen uit. Het kreeg zowaar het etiket van World Tour en de toppers bleven komen. Met plezier zelfs.

De E3 werd meer dan alleen maar een koers. Je moet organisator Jacques Coussens en co. de West-Vlaamse ondernemersmentaliteit niet aanleren. Ook vandaag hadden ze overal verspreid zo’n 5.000 vips ontvangen, in tenten maar ook in sterrenrestaurants. Zo’n zestig bussen vertrekken iedere keer met een pak genodigden naar het parcours. Vol animatie. Noem het onmogelijke en Coussens heeft het al gepresteerd. Dineren op 100 meter hoogte? Check! Champagne geserveerd vanuit de lucht door een schaarsgeklede dienster? Check! Koers en Spelen, het gaat ieder jaar de wereld rond. In zoverre zelfs dat het Harelbeekse team werd gevraagd om ook het vipgebeuren van Parijs-Roubaix te organiseren. Maar dat was buiten de plaatselijke autoriteiten gerekend, zij kelderden het plan.

Maar vergis je niet: het mag allemaal wel plezant zijn, ook de veiligheid is belangrijk. Na de stootkussens vorig jaar ging de organisatie nu Safety Totems introduceren: 2,4 meter hoge, lichtgevende en geluidmakende synthetische kussen die seingevers zouden vervangen aan gevaarlijke rotondes en vluchtheuvels. Een broodnodige innovatie die ongetwijfeld later ook in andere koersen zal opduiken.

Vandaag stond normaal de E3 BinckBank Classic op het menu: “Meer dan ‘De kleine Ronde’”
Foto: loh

Om maar te zeggen: de E3 heeft aanzien. En laat van zich horen. Ieder jaar is het weer uitkijken naar affiche van het evenement. Telkens geniaal gevonden én een beetje controversieel. Vorig jaar greep de UCI zelfs in, maar dat kon de pret niet bederven. Voor de editie van dit jaar haalden ze hun gram bij FC de Kampioenen. Dat een topper als Greg Van Avermaet zijn trainingsrit onderbrak om zich te kleden en schminken als Carmen Waterslaeghers, bewijst hoe veel de renners houden van de E3. Op en naast de fiets. Doodjammer dat corona dit jaar roet in het eten gooit, maar wees er maar zeker van: in 2021 wordt het weer plezant.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.