Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Ook als er binnen getraind zou moeten worden, maakt Evenepoel er het beste van. BELGA

Remco Evenepoel hoopt in juni opnieuw te kunnen koersen

“Het WK wordt nu mijn grote doel.”

Remco Evenepoel (20) maakt voorzichtig nieuwe plannen: als olympisch goud niet kan, dan wordt hij dit najaar bij voorkeur wereldkampioen in Martigny. Van zodra er opnieuw gekoerst wordt, wil Evenepoel ook opnieuw winnen: “Ik weet van mezelf: twee of drie weken hard trainen en ik ben in vorm.”

Patrick Lefevere: “Ik zou Tour inkorten tot twee weken”

 rr

“Mama, ik ben efkens bezig met een interview voor de krant. Vijf minuten nog, alstublieft.” Ook in de familie Evenepoel lopen de huisgenoten elkaar tegenwoordig al eens in de weg. Persconferenties geeft de zoon nu per conference call in de living, maar voor de rest ziet het leven er ook weer niet zo anders uit dan normaal: “In de bouw mogen ze blijven werken”, zegt Evenepoel. “Dus papa (een stukadoor, nvdr.) kan gewoon verder doen. En ook mijn levensstijl is dezelfde als anders: ik ga ’s ochtends buiten voor een ritje. Weliswaar alleen en zonder koffiestop. En in de namiddag is het relaxen en de tijd doden: ik heb op één dag al eens een hele Netflix-serie gezien. En ik kan uren FIFA spelen. Toch een beetje competitie.” (lacht)

De wielercompetitie, wanneer hoop je dat die opnieuw kan beginnen?

“Ik hoop op juni. Dat moet mogelijk zijn, al zullen er wel maatregelen bij komen. Geen publiek bij de start en zo. Dat neemt veel van de charme van de sport weg, maar als er op die manier wel gekoerst kan worden, dan moeten we het zo doen. Ik hoop echt dat het BK (op 21 juni in Anzegem, nvdr.) bijvoorbeeld kan doorgaan. Dat wordt een grappige koers nu iedereen opnieuw in een winterperiode zit.”

Met de Giro en de Spelen zijn twee grote doelen weg gevallen. Enig idee hoe je najaar eruit zou kunnen zien?

“Ik had deze week een kort telefoontje met mijn coach. Ik vroeg: Hoe ziet mijn planning eruit? Maar hij antwoordde meteen: Dat weten we niet. Ik heb dus nog geen idee wat straks mijn eerste koers zou kunnen zijn. Sowieso gaan we niet twijfelen: als het seizoen hervat, moet ik zo snel mogelijk zo veel mogelijk mooie koersen rijden. Ik weet van mezelf: twee of drie weken hard trainen en ik ben in vorm. Dat is zeker een voordeel. Als alles goed gaat – als het virus helemaal weggaat –, dan zou de Ronde van Zwitserland (6 tot 14 juni, nvdr.) bijvoorbeeld mijn eerste koers kunnen zijn.”

Wat met de Tour de France? In tegenstelling tot andere landen is er politieke wil om die te laten doorgaan. Als er straks alleen een Tour is, wil jij dan niet per se in de selectie zitten?
Remco Evenepoel Deceuninck - Quick-Step “Ik probeer thuis veel te helpen. Zo doe ik de afwas, hang ik de was op en kook ik. Da’s al een goede les voor later”

“Dat is een mogelijkheid, maar ik denk niet dat we het zullen doen. Het totaalpakket maakt de Tour de zwaarste race van het jaar. Die komt voor mij te vroeg. Ik heb niet genoeg ervaring om meteen de Tour als eerste grote ronde te rijden. Dat hebben we altijd vooropgesteld en daar zullen we ons ook aan houden. Neen, de Tour is al zeker niet voor dit seizoen.”

Zou de Vuelta een optie zijn?

“Voorlopig is er niks beslist, maar nu de Giro is uitgesteld, heb ik daar ook al aan gedacht. Alleen is het een grote switch om te maken: mijn hele zomer zou normaal gezien rond de Olympische Spelen draaien. In augustus zou ik dan een hele maand niet fietsen. Plots de Vuelta rijden is dan compleet anders. Het kan, maar je moet ook kijken naar wat er nadien komt. Het WK (27 september, nvdr.) wordt nu mijn grote doel. En de Vuelta (14 augustus tot 6 september, nvdr.) ligt daar heel dicht tegenaan. Het is lastig om daar goed van te herstellen. Kijk naar Roglic vorig jaar: hij won de Vuelta, maar op het WK was het een beetje minder. Als je in de Vuelta voor een klassement gaat, dan weet je dat je een paar weken later niet meer op dat niveau kan zitten. Negen kansen op tien rijd ik dus geen grote ronde meer dit jaar. Jammer, maar er zijn genoeg andere rittenkoersen voor het WK. Vorig jaar heb ik de Ronde van Duitsland gedaan. De BinckBank Tour is ook een optie.”

Patrick Lefevere suggereerde om ook de klassiekers rond het WK te organiseren. Hoe kijk je daar tegenaan?

“Er zijn voor en na het WK steeds een aantal weken die niet volgeboekt zijn. Zeker begin oktober zijn er genoeg data waarop wedstrijden ingepland kunnen worden. Zelf heb ik ook al aan de maand augustus gedacht voor de klassiekers. Dan zou je een perfecte combinatie hebben van twee pelotons: een groep die naar de Vuelta gaat en een groep die de klassiekers rijdt. Al zullen sommige renners in de Vuelta ook Luik willen rijden, natuurlijk. In elk scenario zijn er pro’s en contra’s.”

Houd je er ook rekening mee dat er dit jaar niet meer gekoerst zal worden?

“Ik hoop van niet, maar het zou natuurlijk kunnen. Als de epidemie niet snel weggaat of er komt een nieuwe piek in een ander land, dan kan het natuurlijk zomaar. We hebben gezien hoe snel het virus zich van China naar Europa heeft verplaatst. Ik ben ervan overtuigd dat er manieren zijn om de koers te laten doorgaan, maar eerst moet het virus natuurlijk honderd procent weg zijn.”

Jij bent met vijf overwinningen tot dusver een van de weinige renners die al iets van zijn seizoen heeft gemaakt.

“Dat helpt om nu met een meer relaxte mindset rond te fietsen. Renners die nog niet gewonnen hebben, zullen in deze periode meer stress hebben.”

Akkoord dat de impact van het coronavirus voor een renner van twintig jaar minder groot is dan voor een renner als Philippe Gilbert, die aan één van zijn laatste seizoenen bezig is?

“Ja, iemand als Philippe zit tegen het einde van zijn carrière aan. Ik kan dit makkelijk zien als een rustperiode, maar voor de oudere garde is het vooral een periode waarin ze geen koersen kan winnen. De coronacrisis zal een impact hebben op mijn seizoen, maar niet op mijn carrière.”

Je hebt wel niet de kans gekregen om Fausto Coppi voorbij te steken als jongste Giro winnaar ooit.
Remco Evenepoel Deceuninck - Quick-Step “De Tour is een mogelijkheid, maar ik denk niet dat we het zullen doen. Die komt nog wat te vroeg voor mij”

“Dat is de realiteit: het is een gemiste kans. Al kan ik nu natuurlijk onmogelijk zeggen of ik kans maakte op de eindzege of op het podium. Volgend jaar ben ik een jaartje rijper en sterker. Dat kan ook een voordeel zijn. En als het dan lukt, kunnen ze er misschien een jaartje aftrekken ter compensatie. (lacht) Nee, het blijft vooral jammer dat ik dit jaar mijn debuut niet kan maken in een grote ronde.”

Wat is de financiële impact? Bij jouw ex-club Anderlecht staan de spelers vrijwillig een maandloon af. Zijn zulke maatregelen aan de orde bij Deceuninck – Quick-Step?

“Voorlopig niet. Ik ben een gelukkig man, die vorige maand nog netjes zijn salaris uitbetaald heeft gekregen. Maar als de dag komt dat we dat moeten doen, dan zal ik dat ook aanvaarden. We kunnen de sponsors geen visibiliteit bieden. Geen races betekent ook geen beelden of foto’s van ons op televisie en in de krant.”

Om af te ronden: we zagen je afgelopen week pannenkoeken naar je oma brengen met vriendin Oumaïma. Meer tijd voor familie en vriendin, is dat het voordeel van de huidige situatie?

“Mijn oma – de mama van mijn mama – mag niet naar buiten, dus hebben we daar een fietstochtje van gemaakt. Zo weet Oumi ook eens wat fietsen is. (lacht) Fietsen of wandelen, veel meer is er momenteel ook niet te doen. Ik prijs me gelukkig dat we dat momenteel nog kunnen, zo kan ik toch mijn energie kwijt. Al loop ik nu al af en toe op de toppen van mijn tenen. Mijn mama zal dat zeker bevestigen.”

“Het is toch een rare periode en ik probeer echt maximaal binnen te blijven. De truc is om niet te veel in herhaling te vallen, om ervoor te zorgen dat elke dag anders is en tegelijkertijd toch normaal te blijven doen. Ik probeer zo veel mogelijk thuis te helpen: mama heeft het druk met de opstart van het nieuwe kapsalon, dus de afwas, de was ophangen en het koken is tegenwoordig voor mij. Allemaal heel leerrijk moet ik zeggen. Een goede les voor later.”(lacht)

  Inge Kinnet

Patrick Lefevere: “Ik zou Tour inkorten tot twee weken”

Patrick Lefevere heeft vragen bij het idee van de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu om de Tour de France alsnog te laten doorgaan. “Ik zie niet goed hoe dat zou kunnen werken,maar uiteindelijk heb ik natuurlijk liever een Tour zonder publiek dan geen Tour”, aldus de manager van Deceuninck - Quick-Step bij Sporza. “De Franse overheid zal toch haar verantwoordelijkheid moeten nemen en kunnen garanderen dat alles en iedereen coronavrij is.”De Tour minder lang laten duren, ziet Lefevere wel als een mogelijke oplossing. “Ik zou de Tour inkorten tot twee weken. Volgens mij zit niemand nu te wachten op een normale Ronde van Frankrijk van drie weken. De winnaar zal sowieso dezelfde zijn”, klinkt het. “Ik zie ook dat het WK in september in Zwitserland heel zwaar is. Waarom dan niet ’s zondags voor de wegwedstrijd bij de mannen Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl organiseren? De Waalse week dus voor het WK. En de Vlaamse klassiekers de week nadien. Ik hoor iedereen zeggen dat het seizoen wordt verlengd tot 31 oktober. Daar moet ik toch even mee lachen, want dat duurt nu ook al tot 21 oktober, tot en met de Ronde van China. Ik kan je verzekeren dat weinig renners zin hebben om daar te gaan koersen, ook al is het een verplichting. We gaan het seizoen dus één week verlengen en daar moet de UCI nog de monumenten en grote ronden passen? Komaan, een klein beetje normaal doen.” (bow)

Het beste van Enkel voor abonnees