Voor het eerst kat besmet met coronavirus in ons land

Video: rr

Voor het eerst is het coronavirus vastgesteld bij een kat. Ze vertoonde symptomen en werd getest, waarna bleek dat ze het van haar besmette baasje in Wallonië had gekregen. “Dit is een alleenstaand geval”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

De symptomen bij de kat waren diarree, braken en ademhalingsmoeilijkheden. “De onderzoekers vonden het virus terug in de uitwerpselen van de kat”, aldus Van Gucht. Het dier zou een week na haar baasje besmet zijn geraakt. De kat is ondertussen aan de beterhand.

Van Gucht was duidelijk: het gaat om een man die zijn kat besmet heeft en niet omgekeerd. “Dit is een alleenstaand geval, er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt. Het virus gaat niet over van dier op mens.”

Het Federaal Voedselagentschap heeft als gevolg hiervan wel aanbevelingen opgesteld om huisdieren extra te beschermen. Als een baasje besmet raakt met het coronavirus, wordt gevraagd het contact met het huisdier tot een minimum te beperken én het dier binnen te houden, om verdere verspreiding tegen te gaan. Alles lijkt er wel op te wijzen dat dieren vaak een besmetting zonder symptomen hebben of een niet-dodelijke variant van het virus ontwikkelen. Daarom wordt ook gevraagd om niet te testen bij vermoeden van besmetting, en is ook euthanasie niet aan de orde.

 

bekijk ook

UITGELEGD. Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

 

Hoelang blijf je besmet met het coronavirus en wanneer ben je genezen?

Daarom blijf je beter “in uw kot”: zo snel verspreidt het coronavirus zich

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN