Philippe Gilbert vreest voor wielersponsoring en voor eigen fietswinkel: “Over vijf dagen moet ik er eigen geld in steken”

Philippe Gilbert vreest voor wielersponsoring en voor eigen fietswinkel: “Over vijf dagen moet ik er eigen geld in steken”

Foto: Photo News

Philippe Gilbert maakt zich zorgen over de economische impact van het corona-virus. Hij vreest dat wielersponsors zich zullen terugtrekken mocht de Tour de France niet doorgaan. Ook zijn eigen fietswinkel in Monaco deelt momenteel al in de klappen: “Ik heb nul inkomsten en de kosten blijven dezelfde.”

Philippe Gilbert doet het in Monaco rustig aan, zo vertelt hij aan Sporza tijdens een Facebook Live. Vandaag trainde hij amper veertig minuten: “Ik heb weinig motivatie om te fietsen. Zonder kalender is het niet makkelijk. Ik denk ook dat het niet nodig is om veel kilometers te doen. Misschien is de eerst volgende koers er pas in juni. Dan heb ik nog veel tijd om te trainen. Ik reken altijd in blokken van drie weken. Voor elke week rust, heb je twee weken nodig om opnieuw in vorm te zijn.”

Meer dan over zijn eigen vorm maakt Gilbert zich zorgen over de economische impact die de coronacrisis zal hebben op het wielrennen. Hij vreest dat sponsors zullen afhaken, zeker wanneer de Tour de France niet zou doorgaan. “Veel sponsor zitten in het wielrennen louter omwille van de Tour. Voor een Poolse of Amerikaanse sponsor betekent zelfs de Ronde van Vlaanderen niks. Als we dit jaar geen Tour zouden hebben, dan hebben we in feite helemaal niks.”

Gilbert is in Monaco eigenaar van The Bike Shop en stelt in eigen persoon vast hoe moeilijk het is voor bedrijven om te overleven: “Ik heb maar een kleine fietsenwinkel waarin twee mensen werken. Maar het is moeilijk. De kosten blijven hetzelfde en de inkomsten zijn nul. Nog vijf dagen en dan staan we helemaal op nul. Dan moet ik er eigen geld in steken. Je kan papieren invullen (om steun aan te vragen, red.) maar de vraag is wanneer dat geld dan komt. Als het nog zes maanden duurt, zijn we zeker failliet. Iedereen zal verliezen aan deze crisis. Onze generatie heeft dit nooit eerder meegemaakt. De crisis van 2008 was al niet min, maar nu zal de impact nog veel groter zijn.”

Gilbert vertelde ook over zijn dagelijkse leven in Monaco, waar een meer doorgedreven lockdown van kracht is dan in België. Hij kan elke dag maar één uur naar buiten en moet binnen een straal van één kilometer rond zijn woning blijven. “Vorige week zaten we hier met drie kinderen en dat is heel druk. Ik probeer mijn best te doen om hen te helpen met schoolwerk. Elke dag is er een uurtje les via Skype met een leraar.”

Philippe Gilbert vreest voor wielersponsoring en voor eigen fietswinkel: “Over vijf dagen moet ik er eigen geld in steken”

Een aandachtige fan merkte tijdens de Facebook Live tenslotte de grote fles wijn op die Gilbert in de woonkamer had staan. Het bleek om een Chateau Pavie te gaan. “Een gerenommeerd huis”, zo lichtte Gilbert toe. “Ik heb het cadeau gekregen van de eigenaar, die ik ooit aan een accreditatie heb geholpen in de Tour de France. Bettina (vriendin Bettina Pesce, red.) en ik gaan die vanavond drinken bij het avondeten.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.