Goed nieuws voor profrenners en wielertoeristen: fietsen mag nog steeds zonder perimeter, maar onder voorwaarden

Goed nieuws voor profrenners en wielertoeristen: fietsen mag nog steeds zonder perimeter, maar onder voorwaarden

Foto: Photo News

De huidige maatregelen tegen het coronavirus worden met twee weken verlengd, tot en met 19 april. Daarna is nog eens een verlenging met twee weken mogelijk, dus tot 3 mei. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad. Beroepsrenners en wielertoeristen vreesden op verstrengde maatregelen voor fietsen in de buitenlucht, maar die komen er dus niet.

Thuis blijven blijft de boodschap, enkel essentiële verplaatsingen(werk, winkel, dokter, ....) zijn toegestaan. Activiteiten in de buitenlucht - zoals lopen, fietsen en wandelen - zijn wel toegestaan en zelfs aan te raden voor de gezondheid, maar het huis verlaten mag enkel voor de strikte duur van die activiteit. Blijven hangen in de parken mag dus niet, net zo min als een dagje zee of Ardennen, zei de premier. Een vastgelegde perimeter voor die activiteiten - bijvoorbeeld één km rond de woning - komt er evenwel niet.

Vooral dat laatste is een grote opluchting voor profrenners en de (vele) wielertoeristen die er dezer dagen op uittrekken. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) had eerder immers gesuggereerd dat fietstochten van 50 kilometer niet meer konden, waardoor de Belgische wielerprofs zouden moeten trainen rond hun kerktoren. “Ze gaan ons die uitlaatklep toch niet afnemen? Dit is een eigenaardig voorstel”, reageerde Greg Van Avermaet. Ook viroloog Marc Van Ranst was niet gewonnen voor het beperken van het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht.

Zo ver komt het dus (voorlopig) nog niet, al blijft de veiligheidsraad de algemene voorwaarden benadrukken: alleen rijden en ter allen tijden afstand bewaren. Fietsen, lopen en wandelen met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met één vriend of vriendin mag ook nog steeds. Social distancing: anderhalve meter, iedereen kent het ondertussen wel.

Wie de regels niet naleeft, riskeert strenge straffen. Op korte termijn wordt daarvoor een systeem van directe inning op poten gezet.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.