Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Mama Marijke omhelst dochter Nina. Belga

Marijke Lammens (48), mama van gymnaste Nina Derwael

“Nu kan Nina eindelijk eens haar kamer opruimen”

“Ons plan was om met zo’n dozijn familieleden en vrienden Nina deze zomer te gaan aanmoedigen in Tokio. De vliegtuigtickets en de hotelkamers zijn al geboekt en betaald. Voor een behoorlijk bedrag, trouwens. Hopelijk krijgen we die kosten teruggestort of kunnen we de reservaties opschuiven naar 2021. Maar wat gaat er gebeuren met onze tickets voor de wedstrijden? Het was al zo moeilijk om die te pakken te krijgen. We hebben zelfs niet voor ons allemaal een plaatsje kunnen kopen.”

“Nina had voor zichzelf na de Olympische Spelen een break – een maand, twee maanden – ingepland. Al jarenlang neemt ze zelden langere rustpauzes dan een dag of vijf, maar nu wilden wij voor een week of drie met vakantie gaan. Zo kon ze haar lichaam rust gunnen en alles eens op een rijtje zetten. Allicht blijft mijn dochter ook na Tokio turnen, maar zal dat nog allround zijn, of focust ze op de brug? Ze niet weet hoe haar lichaam zich over een jaar zal voelen. Nu had ze links en rechts wat pijntjes, maar globaal gezien was ze gezond en had ze net twee goede trainingsweken achter de rug. Helemaal in rust gaat ze de volgende weken sowieso niet. Dat zou ook niet goed zijn voor die opspelende schouder. Bovendien is ze naar eigen zeggen na een week zonder specifieke brugtrainingen op dat toestel haar ritme kwijt.”

“Voor één ding was dat uitstel wel leuk: Nina heeft donderdag haar 20ste verjaardag niet in de Gentse topsporthal moeten vieren, maar was gewoon thuis onder ons. ’s Morgens hebben we samen gebruncht en ’s avonds hebben we met ons viertjes een stukje taart gegeten: Nina en haar vriend, ik met mijn vriend. Opa en oma hebben we via Facetime laten meedelen. Nina zit al sinds haar elfde op internaat, dus nu heb ik voor het eerst sinds heel lang weer voltijds mijn dochter in huis. Anders gebeurde dat alleen in het weekend.”

Marijke Lammens Mama Nina Derwael “Voor één ding was dat uitstel wél leuk: Nina heeft donderdag haar 20ste verjaardag hier thuis kunnen vieren. Anders was dat in de Gentse sporthal geweest. “

“Hopelijk gaat ze nu eindelijk de tijd vinden om haar kamer op te ruimen en haar kleerkasten uit te mesten. Ze moet dringend eens checken welke kleren haar nog passen. Laat ze maar mopperen - ‘mama, ik moet mijn trainingsschema afwerken’ - maar ik zal haar wel bezig houden. (lachje) Of dat allemaal gaat lukken? Bovendien ligt er ook nog wat schoolwerk klaar. Vervelen zal ze zich in geen geval. Ze staat op tijd op, zodat ze in haar sportritme blijft. Haar vriend Siemen voetbalt (bij 1B-club Roeselare, nvdr), waardoor ze samen in de tuin kunnen stretchen en kunnen joggen. Begin april hoopt ze alvast weer in de zaal te kunnen trainen. Anders moeten we misschien toch een balk bestellen, zodat ze hier thuis techniektrainingen kan doen.”