Ongerustheid over het lot van de Tour de France in Frankrijk: “ASO heeft deadline vastgelegd voor ultieme beslissing”

Ongerustheid over het lot van de Tour de France in Frankrijk: “ASO heeft deadline vastgelegd voor ultieme beslissing”

Foto: REUTERS

Een Tour de France achter gesloten deuren? Geen goed idee, zo klinkt het in Frankrijk. Maar een beslissing daarover is nog niet voor morgen, zo weet de RTBF.

LEES OOK. Hoop voor Tour de France blijft levend: Franse minister van Sport overweegt editie achter gesloten deuren

“We zijn bezorgd”, reageert Pascale Schwartz van de gemeente Saint-Martin-de-Ré waar de 10de etappe normaal aankomt. “We lopen serieus achter. Door de lockdown zijn alle wegenwerken stopgezet terwijl ze essentieel zijn voor de ontvangst van La Grande Boucle.”

Daniel Spagnou, de burgemeester van Sisteron (aankomst- en vertrekstad van respectievelijk de 3de en 4de etappe) ziet het somber in. “Ik koester niet veel illusies”, zegt hij aan de RTBF. “Met de annulering van de Olympische Spelen… Waarom zou de Tour niet naar eind juli kunnen verschoven worden? Normaal zou ik hier tegen zijn. De Fransen gaan net dan op vakantie. Maar ik ben ervan overtuigd dat, zelfs als de lockdown wordt opgeheven, onze bevolking deze zomer de neiging zal hebben om thuis te blijven. De Fransen zullen daarom in het land zijn om de Tour te verwelkomen. Ik heb deze oplossing in ieder geval voorgesteld aan (Tourbaas, red.) Christian Prudhomme.”

En een Ronde van Frankrijk zonder publiek? “Dat is onmogelijk”, waarschuwt Pascale Schwartz. “Hoe kan worden voorkomen dat mensen langs de weg gaan staan? We kunnen niet elke vijf meter een politieagent plaatsen om dit af te dwingen.”

15 mei

De bal ligt in het kamp van de ASO, dat blijkbaar regelmatig contact houdt met de burgemeesters van de potentieel getroffen steden en gemeenten. “Ik had Christian Prudhomme nog aan de lijn en hij stelde me gerust. Hij plant momenteel geen annulering of wedstrijd achter gesloten deuren”, aldus Michel Valla, de burgemeester van Privas.

Volgens de RTBF heeft ASO 15 mei vooruitgeschoven als uiterste datum voor een definitieve beslissing omtrent de Tour. “We zullen snel moeten werken, maar met een beslissing half mei blijft het speelbaar”, zegt Eric Houlley, de burgemeester van Lure.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.