camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Donald Trump kijkt toe hoe een ziekenhuisschip naar New York vertrekt.  AP

New York mogelijk in quarantaine, Spanje sluit bedrijven en Rusland gooit grenzen dicht

Lockdown Wuhan na maanden eindelijk versoepeld

• In de VS overweegt president Donald Trump om de staten New York, New Jersey en delen van Connecticut voor twee weken in quarantaine te plaatsen. Gisteren stond de teller op 728 doden en 52.318 besmettingen in de staat New York. Dat is bijna de helft van alle besmettingen in de VS. Ondertussen kampen de ziekenhuizen met een steeds groter tekort aan beschermende middelen zoals mondmaskers en cruciale apparaten voor beademing. Een ziekenhuisschip van de Amerikaanse marine is onderweg en er worden vier tijdelijke ziekenhuizen met elk duizend bedden ingericht. Eén ziekenhuis plaatste zelfs al een koelwagen omdat er geen plaats meer is om de lichamen te bergen.

Spanje legt vanaf morgen de economie voor minimaal twee weken stil. Enkel essentiële bedrijven blijven draaien en alleen mensen met een vitaal beroep mogen nog op straat komen.

• In het Verenigd Koninkrijk is het aantal overlijdens door het coronavirus over de kaap van 1.000 gesprongen. Er kwamen in één dag 260 doden bij, zo heeft het ministerie van Volksgezondheid gisteren bekendgemaakt. De dodentol staat nu op 1.019.

Rusland sluit vanaf middernacht – lokale tijd – alle grensovergangen via de weg, het spoor of het water. Alle internationale vluchten werden eerder al opgeschort. In de hoofdstad Moskou zijn de handelszaken, restaurants en grotere parken sinds gisteren voor minstens een week gesloten. Ook elders in Rusland zijn alle cafés en restaurants dicht.

• In Nederland werden gisteren 93 nieuwe overlijdens gemeld. Het totale aantal doden komt zo op 639 te liggen. Sinds het begin van de coronacrisis zijn in Nederland 2.954 patiënten opgenomen in ziekenhuizen.

• In de strijd tegen het coronavirus heeft Frankrijk in China meer dan 1 miljard mondmaskers besteld. Onze zuiderburen hebben nood aan 40 miljoen maskers per week. Sinds de uitbraak zijn daar al 37.575 bevestigde gevallen genoteerd. (csn)

  AFP

Lockdown Wuhan na maanden eindelijk versoepeld

Wuhan, de Chinese miljoenenstad waar het nieuwe coronavirus voor het eerst werd vastgesteld, is gisteren deels heropend. Even na middernacht arriveerde er weer een passagierstrein.

De autoriteiten sloten de metropool met 11 miljoen inwoners in januari af van de buitenwereld om verspreiding van het virus tegen te gaan. Het verlaten van de stad is nog steeds niet toegestaan, maar mensen mogen er wel weer naartoe reizen.

In een treinstation in de stad liepen zaterdag weer passagiers rond met rolkoffers. Veel mensen zijn opgelucht dat ze kunnen terugkeren. Een 36-jarige vrouw vertelde dat zij en haar dochter noodgedwongen bijna tien weken gescheiden hebben geleefd van haar man.

Op andere plekken in China stonden op stations lange rijen met mensen die op treinen naar Wuhan wilden stappen. In Shanghai controleerden medewerkers met mondmaskers de temperatuur van passagiers.

Wuhan is in China de stad die het zwaarst is getroffen door het nieuwe coronavirus. Er raakten tienduizenden mensen besmet. De stad is nog niet helemaal virusvrij. Er liggen nog steeds ruim 2.500 mensen in ziekenhuizen. (blg)

Er rijden weer treinen naar Wuhan, en heel wat mensen kunnen zo eindelijk naar huis terugkeren.  AFP