Duidelijkheid voor 2021? “IOC en Japan hebben nieuwe datum voor Olympische Spelen geprikt”

Duidelijkheid voor 2021? “IOC en Japan hebben nieuwe datum voor Olympische Spelen geprikt”

Foto: AP

De Olympische Spelen in Tokio, die omwille van de coronacrisis uitgesteld werden naar volgend jaar, zouden van start gaan op 23 juli en eindigen op 8 augustus 2021. Dat meldt een bron binnen het organisatiecomité, aldus verschillende Japanse en Amerikaanse media.

Het Internationaal Olympisch Comite (IOC) en de Japanse organisatoren beslisten afgelopen dinsdag om de Spelen niet in 2020 en ten laatste in de zomer van 2021 te laten plaatsvinden. Er werd nog niet officieel gecommuniceerd over wanneer die van start gaan. Aanvankelijk verwachtte het IOC een definitieve beslissing binnen enkele weken, maar de knoop zou vroeger doorgehakt worden. Volgens de Japanse tv-zender NHK hoopt het organisatiecomité in Tokio na overleg met het IOC en de plaatselijke autoriteiten tegen het einde van komende week tot een beslissing te komen.

De Spelen waren dit jaar voorzien van 24 juli tot 9 augustus. Yasutoshi Nishimura, de Japanse minister van economische zaken, kondigde zondag forse steunmaatregelen aan. Japan had al ruim 10 miljard euro in ‘Tokio 2020’ geïnvesteerd.

Duidelijkheid voor 2021? “IOC en Japan hebben nieuwe datum voor Olympische Spelen geprikt”
Foto: REUTERS

Botsingen

Coördinator John Coates van het IOC liet toen ook al doorschemeren dat de uitgestelde Spelen volgend jaar waarschijnlijk tussen half juli en eind augustus worden afgewerkt. Die planning valt tussen de tennistoernooien van Wimbledon en de US Open.

Als de nieuwe data kloppen dan gaan de Spelen volgend jaar wel botsen met de Tour de France (2 - 25 juli), het WK zwemmen (16 juli - 1 augustus) en WK atletiek (6 - 15 augustus). Atletiekbaas Sebastian Coe heeft al gezegd dat zijn WK een jaar kan worden uitgesteld naar de zomer van 2022.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.