Coronacrisis kan komst van ‘BeneLeague’ in basketbal versnellen, maar: “Ik ben bang dat het na de zomer koppen tellen wordt”

Coronacrisis kan komst van ‘BeneLeague’ in basketbal versnellen, maar: “Ik ben bang dat het na de zomer koppen tellen wordt”

Foto: Rudy DECLERCK

Hoeveel profbasketbalclubs in Nederland en België overleven de coronacrisis? En als er een aantal omvalt, betekent dat dan dat beide landen de handen in elkaar moeten slaan om vervroegd tot een gezamenlijke Beneliga te komen?

Het is een gedachtespinsel van Toon van Helfteren, oud-bondscoach en de huidige trainer van Feyenoord Basketbal in Rotterdam. “Ik ben bang dat het na de zomer koppen tellen wordt. Hoeveel clubs zijn er nog over? Misschien dat een Beneliga straks nog de enige mogelijkheid is om een fatsoenlijke competitie te organiseren”, zegt de geboren Tilburger.

Eerder deze week maakten de besturen van de Dutch Basketball League en de Belgische Pro Basketball League bekend verder te gaan met hun plannen om beide competities samen te voegen. Dat zou vanaf het seizoen 2021/2022 moeten gebeuren. Van Helfteren is daar als coach nauwelijks bij betrokken. “Tot dusver is het voor mij een ver-van-mijn-bed-show. Maar misschien moeten die plannen nu dus wel eerder worden uitgevoerd. Noodgedwongen.”

Werknaam

Bob van Oosterhout, eigenaar van record-landskampioen Heroes Den Bosch, zegt in een reactie op de uitspraken van Van Helfteren, dat hij op dit moment helemaal niets uitsluit. “Niemand kan voorspellen wat er de komende tijd gebeurt.”

Van Oosterhout is nauw betrokken bij de plannen voor een gezamenlijke competitie en hij is daar een groot voorvechter van. “Zo’n BeneLeague, en dat is natuurlijk maar een werknaam, biedt tal van voordelen. Het niveau van het basketbal in Nederland en België gaat er door omhoog. Daardoor worden de clubs beter en kan je betere spelers naar hier halen. En dat betekent weer dat jonge Nederlandse talenten minder snel voor het Amerikaanse college basketball zullen kiezen, maar liever hier blijven. En talenten die terugkeren uit de VS zullen niet zo snel voor de tweede of derde divisie in Spanje kiezen, maar eerder voor de BeNeLeague.”

Commercieel

Ook op commercieel vlak ziet Van Oosterhout voordelen. “De markt wordt twee keer zo groot, dus je wordt interessanter voor zendgemachtigden. Dat kan leiden tot een toename van het basketbal op tv in Nederland en België.”

Hoe de Beneliga eruit moet gaan zien is nog niet duidelijk. Een optie is om de Nederlandse eredivisie (negen clubs) en de Belgische eerste klasse (tien clubs) simpelweg samen te voegen. “Maar dan is weer de vraag wat dat voor betekent voor het Europees basketbal. Nu mogen Nederland en België elk drie of vier clubs inschrijven voor de Europese toernooien. Het is natuurlijk niet wenselijk dat dit aantal bij een gezamenlijke competitie halveert. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in de eerste seizoenshelft twee landelijke competities te spelen met elk een nationale kampioen. In de tweede seizoenshelft zouden de beste clubs uit beide landen dan uit kunnen komen in de BeneLeague. Of je maakt een BeneLeague Gold en een BeneLeague Silver met een promotie/ degradatie-regeling”, aldus Van Oosterhout.

Het is de bedoeling om eind dit jaar een definitief besluit te nemen over de komst van de Beneliga in het seizoen 2021/2022. Als de coronacrisis de zaak niet vervroegd.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.