Bestelling van vijf miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd, Maggie De Block reageert

Bestelling van vijf miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd, Maggie De Block reageert

Normaal gezien hadden er deze week vijf miljoen FFP2-mondmaskers geleverd moeten worden. Maar omdat de leverancier de prijs plots opdreef en zich niet aan de regels hield, gaat de bestelling niet door, zo reageert volksgezondheidsminister Maggie De Block (Oen VLD).

De directeur van Pharmasimple uit Henegouwen begrijpt er niets van, zo zegt hij in het tijdschrift Paris Match. Dat het order werd geschrapt noemt hij regelrechte contractbreuk.

Volgens volksgezondheidminister Maggie De Block en Philippe De Backer (beide Open VLD), verantwoordelijk voor de aanvoer van mondmaskers, schond hij zelf de afspraken met de bedoeling munt te slaan uit de wereldwijde gezondheidscrisis.

“De niet-levering van de FFP2-maskers is eerst en vooral een spijtige zaak”, zeggen ze. “Met die voorraad hadden we onze zorgverleners sneller van het nodige beschermingsmateriaal kunnen voorzien. Maar we kunnen niet toelaten dat malafide leveranciers de huidige crisis misbruiken om de Belgische bevolking op te lichten.”

Bestelling van vijf miljoen FFP2-mondmaskers geannuleerd, Maggie De Block reageert
Maggie De Block Foto: Photo News

“Ja, de leverancier heeft gelijk als hij stelt dat er sprake is van een contractbreuk. Maar die pleegde hij zélf: hij paste de modaliteiten van de bestelbon aan nadat de bestelling was geplaatst. Zo verhoogde hij achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot terwijl de afspraak was om te betalen eens de maskers waren geleverd, dus op het moment dat er zekerheid was over de bestelling.”

Het kabinet van minister De Block besliste daarop om de gesprekken stop te zetten.

Ministers De Block en De Backer werken intussen volop aan andere oplossingen om onze zorgverleners het beschermingsmateriaal te bezorgen dat ze nodig hebben, met de hulp van bonafide leveranciers.

.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN