Hoe moet het nu verder voor LeBron James en co? “Als de NBA herneemt, zal het in leeg stadion zijn”

Hoe moet het nu verder voor LeBron James en co? “Als de NBA herneemt, zal het in leeg stadion zijn”

Foto: AFP

Het is deze week uitkijken of de NBA een beslissing neemt in het heropstarten van de competitie. De NBA ligt omwille van de corona uitbraak stil sinds 12 maart. Ook voor de WNBA, start 15 mei, is de beslissing van de NBA waarschijnlijk richting aangevend. In de WNBA zijn Belgian Cats Emma Meesseman (Washington Mystics) en Julie Allemand (Indiana Fever) aan de slag.

Als de NBA weer aanknoopt met het reguliere seizoen, dan zal dat bijna zeker zonder publiek zijn. Meer nog: zoals het plan is in China zou de VS ook nadenken over spelen in geïsoleerde en gecentraliseerde locaties. Zoals een hotel of een vliegtuighangar. Dat zegt NBA-volger Brian Windhorst van ESPN. De NBA zal wellicht het plan van China, de bron van de corona-epidemie, imiteren. De Chinese competitie werkt aan een plan om weer in actie te komen.

In China wil men de spelers samenhouden in een gecentraliseerde, geïsoleerde locatie of een gedeeld hotel. Zo zijn de kansen dat ze in contact komen met een besmet persoon kleiner. De NBA ligt sinds 12 maart stil. In de plannen om weer te starten ligt een neutraal terrein op tafel, gaande van Las Vegas, de Bahama’s tot een collegecampus in het Mid-westen, waar de uitbraak mild is. Een casino of een grote balzaal van een resort zou kunnen omgevormd worden tot een plaats waar tv-evenementen kunnen opgenomen worden, schrijft Windhorst.

“De emotie spreekt bij LeBron, maar de realiteit is anders”

LeBron James liet vorige week verstaan dat hij tegen het idee is om NBA-matchen voor lege zitjes of zonder publiek te spelen. Windhorst is daarin heel duidelijk: “Als LeBron James nog voor de titel wil spelen dit seizoen, zal hij zijn verwachtingen moeten bijsturen.”

“Daarom bestudeert China of het teams kan samenbrengen in een bubbel waar ze beschermd kunnen worden. LeBron is de stem van de rest van de liga. Bij hem spreekt de emotie. Maar de realiteit is dat als de NBA terugkeert, alvast op korte termijn, dat zal gebeuren in lege stadions of in een lege vliegtuighangar waar ze een basketbalveld hebben neergepoot. Dat zullen de spelers zich toch moeten inprenten...”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.