‘Meesterfixer van de koers’ André Meganck overleden

‘Meesterfixer van de koers’ André Meganck overleden

André Meganck (links) op het Gala van de Flandrien. Foto: Kurt Desplenter

André Meganck, de ‘meesterfixer van de koers’, is overleden aan de gevolgen van een hartstilstand. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Meganck verwierf van 1976 tot 2015 faam als manusje van alles tijdens de wieleruitzendingen van de openbare omroep. Hij werd 72.

André Meganck werkte jarenlang als programma-assistent voor de openbare omroep tijdens het wielrennen. Tijdens wedstrijden zat hij naast de commentator en zocht hij randinformatie op, op andere momenten onderhield hij contacten, nodigde hij gasten uit naar praatprogramma’s, bereidde hij de buitenlandse reizen van de redactie voor.

Enkele jaren geleden bracht de ‘meesterfixer van de koers’ nog zijn memoires uit, met anekdotes, feiten en verhalen over veertig jaar wielergeschiedenis en -journalistiek. In het boek omschrijft Fabian Cancellara Meganck als ‘de vader van het peloton’. “Elke profwielrenner van enig niveau, niet alleen in België, maar in het hele internationale peloton, kende hem. En dat voor iemand die niet eens op tv kwam.”

Meganck zat op de eerste rij in 39 Tours, 26 Giro’s, 13 Vuelta’s, 40 wereldkampioenschappen, zes olympiades en talloze koersen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.